Fifty ways to leave your car

Fifty ways to leave your car

Nieuws
Mobiliteit
Duurzame alternatieven voor de auto. Fifty ways to leave your car
p
Luc Vanheerentals
Luc Vanheerentals

We moeten veel minder auto gaan rijden. Het massale autogebruik zorgt voor luchtvervuiling, geluidsoverlast en draagt bij tot klimaatopwarming. Duurzame alternatieven voor de auto zijn er volop, al zou de overheid meer kunnen doen om deze te faciliteren.


Dat is de rode draad door het nieuwe boek van Luc Vanheerentals: ‘Duurzame alternatieven voor de auto. Fifty Ways to Leave Your Car’. Het is de opvolger van ‘Leven zonder auto’ uit 2014. De bijtitel verwijst naar het nummer ‘Fifty Ways to Leave Your Lover’ van Paul Simon uit zijn LP ‘Still Crazy After All These Years’. Er bestaan immers niet alleen 50 manieren om afscheid te nemen van een lief dat je nog heel graag ziet. Dat is ook het geval voor wie de ‘innige’ liefdesverhouding met zijn auto wil stopzetten.

Het boek bevat 50 getuigenissen van mensen die zonder eigen auto door het leven gaan, evenals 50 tips voor wie dat ook wil gaan doen. Een hoofdstuk is gewijd aan het actuele, uitgebreide aanbod aan auto- en deelfietsen. Daarbij vind je eveneens informatie over waarom je vaak sneller ter plaatse bent zonder auto. Verder kan je 50 beleidsaanbevelingen vinden om deze duurzame alternatieven te faciliteren. Het boek bevat voorts ook 50 aanklachten tegen de auto. De bekende verkeersexpert ‘de Andere Kris Peeters’ schreef het voorwoord en Rik Torfs een uitgeleide.

Het boek telt 320 bladzijdes en kost 19,5 euro. Het is te bestellen via luc.vanheerentals@telenet.be. Voor het totaal bedrag van 25 euro krijgt je er bovendien ‘Leven zonder auto’ bovenop.

Drie tips om te beginnen

r

1. Draai de knop om

De knop in je hoofd omdraaien, je mentale computer in de autoloze modus zetten en omschakelen op de fiets en het openbaar vervoer is voor autoverslaafden zonder twijfel een bijzonder moeilijke opdracht. Je wint er nochtans veel geld en gezondheid mee en we winnen er allemaal bovendien een verbeterde luchtkwaliteit, minder klimaatopwarming en meer veiligheid mee. Om je – met uitzondering van situaties waar het niet anders kan – zonder auto te verplaatsen bestaan er overigens honderd-en-een mogelijkheden. Zet terug de gps van je verbeeldingskracht aan!

r

2. Fiets of wandel als je nieuwe ideeën wil opdoen

Een veelgehoord argument om te gaan fietsen, wandelen of lopen of sporten in het algemeen is dat het je hoofd op een ontspannende manier ‘leeg maakt’ en door de extra zuurstof en doorbloeding mentaal en fysiek laat recupereren. Regelmatig lees je in de kranten uitspraken van kunstenaars die beweren dat ze hun meest creatieve ideeën al fietsend hebben opgedaan.

r

3. Reistijd is geen verloren tijd

Als je reist met het openbaar vervoer is de reistijd geen verloren tijd maar een die je heel creatief en relax kan invullen. Je kan – met uitzondering van situaties in overbevolkte treinen – doorgaans lekker lezen, ontspannen het voorbijglijdende landschap observeren, aan je geliefde denken, een brief schrijven, naar andere mensen kijken, je smartphone raadplegen… Je komt heel uitgerust op je bestemming. Leuk ook om wat spelletjes bij de hand te hebben, zeker in gezelschap van kinderen: rijm-, kijk-, gezelschaps- en tekenspelletjes… Stripverhalen en kleurboeken doen het ook altijd goed bij kinderen. Probeer ook aan de babbel te geraken met anderen. Je raakt op die manier makkelijk aan nieuwe vrienden en kennissen.

Over de auteur

r

Luc Vanheerentals

Luc Vanheerentals (1954) is licentiaat politieke wetenschappen en criminologie. Na enkele jaren met Prof. Steven De Batselier gewerkt te hebben op het departement Criminologie van de KU Leuven is hij sinds 1985 zelfstandig journalist. Al vele jaren is hij Belga-correspondent in Vlaams-Brabant. Hij werkt daarnaast nog voor De Journalist, de RandKrant, Deze Week Leuven, Radio 2 Vlaams-Brabant, ROBtv en RingTV. Het afgelopen decennium schreef hij ‘Leuven zoals het is. Aan vooravond van de verkiezingen’ (2012), ‘Leven zonder auto’ (2014) en ‘Moeke en bompa, het warme verhaal van mijn grootouders” (2016).