Freinetbasisschool de Zevensprong verwelkomt zoemende bewoners

Freinetbasisschool de Zevensprong verwelkomt zoemende bewoners

Nieuws
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Begin juli is een nieuw bijenvolk neergestreken in het centrum van Leuven. Ouders, leerlingen en leerkrachten van Freinetbasisschool De Zevensprong hebben de handen in elkaar geslagen om een bijenkast te plaatsen op het dak van de school. Het worden bovendien echte stadsbijen want ze zwermen rond op amper 250 meter van de Sint-Pieterskerk in Leuven.


We zijn in De Zevensprong al langer bezig met milieu en biodiversiteit en we zochten naar manieren om nog iets extra te doen

Leerkracht Floor Jacoby

“Het idee is vorig jaar ontstaan in de school”, legt initiatiefneemster en leerkracht Floor Jacoby uit. “We zijn in De Zevensprong al langer bezig met milieu en biodiversiteit en we zochten naar manieren om nog iets extra te doen.” De leerlingen van De Zevensprong zijn al een tijdje actief in de buurtmoestuin ‘De Braem’ tussen de flatgebouwen van Sint-Maartensdal. Boer Dominique Smets die hen in de buurtmoestuin begeleidt, heeft ook ervaring met bijen. In de eerste graad hebben ze samen met hem al honing geslingerd, binnenkort kan dat dus ook met de Zevensprong-honing, die is er hopelijk al in augustus.

Hoe zit het dan met overlevingskansen van de bijen in het centrum van de stad? “Het is heel spannend natuurlijk want het is nieuw voor ons. Er zijn al twee ouders die zich hebben bekwaamd in de imkerij en ikzelf ga binnenkort ook een opleiding volgen. Bijen zwermen ver uit, we gaan er vanuit dat ze voldoende voedsel vinden in de buurt. We gaan ook ons eigen steentje bijdragen."

Het welzijn van het bijenvolk zal natuurlijk op de voet gevolgd worden, niet alleen door de imkers maar ook door de leerlingen zelf

Tom Michiels - Zevensprong-ouder en aspirant-imker

Het welzijn van het bijenvolk zal natuurlijk op de voet gevolgd worden, niet alleen door de imkers maar ook door de leerlingen zelf zegt Tom Michiels, Zevensprong-ouder en aspirant-imker: “In de eerste graad kunnen ze de honing slingeren. De oudere leerlingen kunnen de kasten checken en onderhouden en ook microscopisch onderzoek doen naar de mijten die een bedreiging kunnen vormen voor de bijen. We dromen ook van een high tech kast met een webcam op de vliegplank, een infraroodcamera en allerlei sensoren in de kast enzovoort. Het is de bedoeling dat de leerlingen hier heel wat van kunnen opsteken.”

"We hebben al zonnebloemen gezet op de speelplaats en willen ook planten op de daken plaatsen. Deze zomer starten ook de werkzaamheden aan onze andere speelplaats want de Zevensprong wordt één van de ‘proeftuinen voor ontharding’. De betontegels zullen plaats maken voor een groene avontuurlijke speelplaats met heel wat struiken bomen en bijvriendelijke planten. We kregen voor het hele project een subsidie van 119.000 euro van de Vlaamse overheid.”

r

Zin om samen te werken met de Freinetbasisschool?

Heeft jouw school of organisatie ook zin om bijen te plaatsten of wil je in contact komen met de Freinetbasisschool om ideeën uit te wisselen/samen te werken? Stuur dan een mailtje naar tom.michiels@zevensprong.org of floor.jacoby@zevensprong.org