Gratis elektrische shuttlebussen tussen Parking Vaartkom en centrum Leuven

Gratis elektrische shuttlebussen tussen Parking Vaartkom en centrum Leuven

Nieuws
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Vanaf 7 december kan je aan Parking Vaartkom gratis een 100% elektrische shuttle naar het centrum en terug nemen. De shuttle rijdt om het kwartier op zaterdagen, koopzondagen en tijdens een aantal evenementen.


“We willen het zoekverkeer in de binnenstad verminderen en zo Leuven nog aantrekkelijker maken voor bezoekers en bewoners. Een goede verbinding tussen de randparkings en het stadscentrum is daarvoor van groot belang. Daarom legt de stad vanaf 7 december elke zaterdag, op koopzondagen en tijdens speciale evenementen zoals het Groot Verlof, Hapje Tapje en Half Oogst gratis elektrische shuttlebussen in om Parking Vaartkom te verbinden met het centrum”, zegt David Dessers, schepen van mobiliteit.

Schepen van handel Johan Geleyns is trots op dit project. “We spraken dit voorjaar met het schepencollege af om de handel in onze mooie stad op korte termijn bijkomend te ondersteunen met tien concrete projecten. De shuttlebus tussen Parking Vaartkom en het handelscentrum zorgt ervoor dat onze bezoekers vlot en goedkoop nabij het centrum kunnen parkeren en zich geen zorgen moeten maken over een lange weg terug met hun aankopen. Doordat we voor een ecologisch vervoersmiddel kiezen geven we als stad het goede voorbeeld en houden we onze lucht proper.”

Praktisch

  • Op zaterdagen kan je de shuttle nemen van 10 tot 19 uur.
  • Als de winkels op zondag open zijn, rijdt de shuttle tussen 14 en 19 uur. De volgende maanden is dat op de volgende (koop)zondagen: 8, 15, 22 en 29 december en 5 januari .
  • Tijdens evenementen geldt een aparte dienstregeling.
  • De haltes van de shuttle zijn Parking Vaartkom, Smoldersplein en Vismarkt. Parkeren in Parking Vaartkom is voordelig. Het eerste uur is gratis. Na 1 uur betaal je 2 euro per uur, met een maximum dagprijs van 6 euro.
  • Het proefproject loopt tot en met augustus 2020. Nadien wordt het project geëvalueerd.

Hoe past dit binnen onze Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven?

Duurzame mobiliteit en de omslag naar duurzame vervoerswijzen zoals elektrische shuttlebussen zijn belangrijke pijlers in de weg naar een klimaatneutrale stad. Programma 5 en programma 6 van onze Roadmap zetten hier dan ook op in. Door deze elektrische shuttlebussen in te zetten, wordt het gebruik van de auto in de binnenstad beperkt en het gebruik van openbaar vervoer gestimuleerd. Bovendien gaat het over elektrische shuttlebussen waardoor het vervoer zelf ook vergroend.