Groen en onthard: ontdek het nieuwe Alfons Smetsplein

Groen en onthard: ontdek het nieuwe Alfons Smetsplein

Natuur
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

6 november 2020 - Gisteren werd de laatste hand gelegd aan de transformatie van het Alfons Smetsplein tot een groen en aangenaam rustpunt in de buurt. Het plein werd voor 30% onthard. Behalve meer beplanting zijn er nu ook zitbanken en energiezuinige verlichting.


Heraanleg met ontharding en vergroening

"Door het vervangen van de oude bestrating en het toevoegen van veel groen en zitelementen hebben we een aangename, groene belevingsplek gecreëerd in het midden van het centrum", legt schepen van openbare werken Dirk Vansina uit.

Meer groen in Leuven betekent winst op alle vlakken: de woonkwaliteit en aantrekkelijkheid van de stad gaan erop vooruit en meer groen zorgt voor verkoeling tijdens hete dagen. Door minder verharding wordt regenwater bovendien beter gebufferd. Dit helpt tegen wateroverlast én droogte. Ook de luchtkwaliteit verbetert door meer groen. Meer groen in de stad heeft dus ook een positief effect op onze gezondheid.

"Het gaat om meer dan alleen een heraanleg. Het plein is nu een mooi voorbeeld van een klimaatrobuuste verblijfsruimte omdat de principes van klimaatvriendelijkheid werden toegepast", aldus Vansina.

Het plein is nu een mooi voorbeeld van een klimaatrobuuste verblijfsruimte.

schepen Dirk Vansina

Innovatieve beplanting

Voor de groene invulling van dit plein koos de stad innovatieve en klimaatvriendelijke oplossingen die groen in het midden van het stadscentrum mogelijk maken. In de plantvakken in opbouw kwamen verschillende grasperken met struiken en bomen. Met waterabsorberende platen in de plantvakken buffert de stad het water voor de bomen en beplanting. Daarnaast brachten de ontwerpers ook een aantal regenwaterpijpen van omliggende gebouwen tot bij de planten. Op die manier kan er zo veel mogelijk regenwater gerecupereerd worden voor de beplanting.

"We kozen voor een gevarieerd assortiment vaste planten die vorstbestendig zijn", vertelt Lalynn Wadera, schepen van openbaar groen. "Doorheen het jaar zal het plein allerlei kleuraccenten kennen. De bloei in de plantvakken start in mei met de Akelei, een inheems plantje. Dankzij de Herfstanemonen en de Asters zullen er tot in de herfst bloeiende planten te zien zijn op het plein."

Regenwater probleem

Onder het plein bevindt zich een ondergrondse parkeergarage die kampte met insijpelend water. Dat probleem werd tegelijk met de werken aan het plein aangepakt. Regenwater wordt vanaf nu opgevangen en gescheiden afgevoerd zodat dit niet meer terecht komt in het gewone rioleringsstelsel. Dat neemt bij hevige regen veel druk van de riolering af en zorgt voor minder overstromingsgevaar.

Stad Leuven is trots lid van Leuven 2030 en draagt actief bij aan een duurzame toekomst. Ook bijdragen? Word dan lid voor €15 per jaar.