Groene stroom is groene stroom, toch?

Groene stroom is groene stroom, toch?

Nieuws
Groene stroom is groene stroom, toch?
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Als je kiest voor groene stroom, kies je voor minder CO₂-uitstoot. Maar niet iedere leverancier is even “groen”. Hoe weet je welk groenestroomcontract de beste keuze is?


Groene stroom is groene stroom, zou je denken. Helaas is dit niet het geval. Om je te helpen met het maken van de juiste keuze, hebben we een gebruiksvriendelijke website ontwikkeld waarmee je gemakkelijk kan overstappen op de juiste groene stroom.

Wij toetsten alle Belgische energieleveranciers aan een aantal ‘groene’ criteria. Deze criteria stelden wij samen met onze leden op. De groenestroomcontracten op www.leuvenswitcht.be komen enkel van de zeven energieleveranciers die aan deze criteria voldoen.

De criteria:

  • De leveranciers investeren niet meer actief in fossiele brandstoffen en kernenergie. Hun investeringen worden bij voorkeur actief ingezet om de weg naar een duurzame energiemarkt te stimuleren.
  • De leveranciers bieden enkel groenestroomcontracten aan. Ze verkopen dus geen grijzestroomcontracten.
  • De groene stroom wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en waterkracht. Energie opgewekt uit biomassa en biogas worden slechts in beperkte mate toegelaten. Het gebruik van Garanties van Oorsprong is bij voorkeur beperkt.
  • Energie opgewekt uit afvalverbranding zit niet in ons groene stroomaanbod.
  • De groene stroom wordt bij voorkeur lokaal geproduceerd.

Wil je zeker zijn dat je de juiste groene stroom in huis haalt? Surf dan naar www.leuvenswitcht.be, vul je gegevens in en kies uit de aangeboden contracten. De kans is groot dat je naast een groen, ook meteen een goedkoop contract in de wacht sleept. En dat in slechts enkele minuten tijd!