Hapje-Tapje gaat ecologische toer op

Hapje-Tapje gaat ecologische toer op

Nieuws
Hapje-Tapje gaat ecologische toer op Tim Salle
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Hapje-Tapje is het grootste ééndagsevenement in Leuven. Zo’n 60.000 lekkerbekken zakken jaarlijks naar onze stad af om er een culinaire feestdag van te maken. Hapje-Tapje viert niet enkel haar 30ste editie, maar ook haar meest ecologische tot nu toe!


Leuven is in 2017 uitgeroepen tot winnaar van de European Green Leaf Award 2018. De Green Leaf award is een erkenning voor de inspanningen van de laatste jaren om onze stad klimaatneutraal te maken. Om deze prijs te vieren worden dit jaar heel wat duurzame initiatieven op poten gezet. Ook bestaande initiatieven doen hun duit in het zakje door verder te verduurzamen. Hapje-Tapje trekt voor haar 30ste editie dan ook de ecologische kaart. Het verduurzamen van Leuvense festivals draagt immers bij aan een gezonde en klimaatneutrale toekomst voor onze stad.

Bio-afbreekbare borden en bestek

Vanaf dit jaar zullen standhouders uitsluitend werken met bio-afbreekbare borden en bestek. Daarnaast zullen er op bereikbare punten in het parcours zo’n vijftal afvaleilanden voorzien worden om perfect te sorteren. Op elk eiland kan het afval gesorteerd worden in de vier verschillende vuilniszakken: GFT, roze zak (zacht plastic), restafval en PMD. De bordjes en servetten zijn afbreekbaar en moeten dus bij het GFT, net als etensresten. Bij twijfel zullen de vrijwilligers je graag verder helpen. Ieder eiland wordt immers bemand door vrijwilligers die zullen helpen bij het sorteren, zodat het afval in de juiste zak terechtkomt.

CO₂-neutraal bier

Op de Oude Markt kan je het bierparcours vinden waar je naar goede gewoonte van de lekkerste bieren kan proeven uit het Hapje-Tapje proefglas. Een van de topbieren die de deelnemende cafés serveren is BS#0028GMGK, het eerste CO₂-neutrale bier. Het bier werd op de Belgische markt gebracht door de Brusselse brouwerij Beerstorming. De brouwerij wil haar eigen steentje bijdragen aan het klimaat, maar wil anderzijds bierdrinkers ook bewust maken van de impact van elk drankje. Gemiddeld is een liter bier goed voor de productie van 3 kilogram CO₂, of het equivalent van de uitstoot van een rit van ongeveer 21 km met een diesel- of benzinewagen. De brouwerij wil deze impact verkleinen door over te schakelen op groene stroom en hun bierflesjes te hergebruiken. De restuitstoot compenseren ze door het klimaatproject ‘Saving Trees’ in Oeganda te steunen.

Hapje-Tapje gaat ecologische toer op Tim Salle