Ik word 24 in 2030

Ik word 24 in 2030

Consumptie
Landbouw & Voeding
Mobiliteit
'Leuven 2030' - Arthur - Header
'Leuven: 2030' - Arthur
Het verhaal van Arthur
Leuven 2030

Achter elke deur in Leuven schuilt een uniek verhaal. In de reeks ‘Leuven: 2030’ duiken we in het verhaal van enkele Leuvenaars, die elk op hun eigen manier werken aan een betere stad. De Leuvenaars vertellen meer over wat zij doen voor een mooie, leefbare en klimaatneutrale stad – van grote acties tot laagdrempelige oplossingen, die ook jij kan uitvoeren. Zo werkt heel Leuven samen aan een stad met minder uitstoot en meer toekomst.


"Ik word 24 in 2030. Dan zou ik eigenlijk graag hebben dat het klimaat al een stuk verbeterd is", zegt de 11-jarige Arthur. "Thuis ben ik ook bezig met het milieu. We hebben schapen voor het gras en kippen voor onze eieren. Soms laten we de auto 'liggen' en gaan we te voet of met de fiets. Soms denk ik dat kinderen daar meer mee bezig zijn dan volwassenen."

Vandaag is Arthur een beetje zenuwachtig. Samen met de andere kinderen van de Klimaatraad presenteert hij enkele ideeën voor een duurzame stad aan Stad Leuven en Leuven 2030. Een van de aanwezigen is Mohamed Ridouani, schepen van Leefmilieu. 'Elk jaar komt er wel een idee uit dat mee te nemen valt. Leuven is op weg om een van de meest leefbare en vooruitstrevende steden van Europa te worden. Tegen 2030 moeten we echt kunnen landen met een stad die amper CO2 uitstoot', aldus Mohamed Ridouani.

Arthur vindt het zelf vooral heel belangrijk dat je jouw mening kunt geven over belangrijke onderwerpen, zoals duurzaamheid en het klimaat. 'Het zijn niet altijd de volwassenen naar wie we moeten luisteren. Wij kunnen ook zeggen wat wij ervan vinden en hoe wij denken dat het beter kan."

Kijk naar de laatste aflevering van 'Leuven: 2030' en zie hoe kinderen zich nu al inzetten voor een duurzame, leefbare toekomst.

'Leuven: 2030' is een programma van productiehuis Nieveranst voor ROB-tv, gemaakt in samenwerking met Leuven 2030.