Jobplatform voor klimaatjobs

Jobplatform voor klimaatjobs

Nieuws
klimaatjobs.be
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

11 juni 2019 – Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging waarmee je een positieve invloed kan hebben op het klimaat? Sinds januari kan je terecht op jobplatform klimaatjobs.be. Het platform wil mensen die een klimaatjob zoeken en bedrijven die dergelijke jobs aanbieden, samenbrengen.


Klimaatjobs.be is een nieuw jobplatform voor klimaatjobs, dat in januari 2019 werd opgericht door Hans Dreesen. Op de avond van de eerste klimaatbetoging van Youth For Climate vroeg Hans zich af wat werkende mensen structureel konden doen voor het klimaat. Hij zocht naar jobs die actief bijdragen aan het verbeteren van het klimaat, maar dat bleek niet zo eenvoudig. ‘Ik vond ze niet. Er waren bitter weinig klimaatjobs te vinden op de bestaande platformen.’ . Daarop nam Hans het heft in eigen handen en bouwde hij zelf een jobplatform. Eentje gericht op klimaatjobs.

Mijn doelstelling is om klimaatjobs.be zo waardevol mogelijk te maken voor jobzoekers én bedrijven

Hans Dreesen

Een klimaatjob

Hans beschrijft klimaatjobs als jobs die een netto positieve impact hebben op het klimaat. Bij een klimaatjob werk je het grootste deel van je tijd aan het verbeteren van het klimaat of het tegengaan van negatieve invloeden op het klimaat. Dat kan heel rechtstreeks en praktisch zijn, zoals een arbeider die zonnepanelen installeert of een ingenieur die advies geeft over energie-efficiënt (ver)bouwen. Of minder rechtstreeks, maar met een grotere impact, bv. een wetenschapper die een duurzame batterijtechnologie ontwikkelt, een advocaat die zich specialiseert in klimaatrecht, etc.

Klimaatjobs.be brengt mensen die zo’n jobs zoeken samen met bedrijven en organisaties die dergelijke jobs aanbieden. ‘Mijn doelstelling is om klimaatjobs.be zo waardevol mogelijk te maken voor jobzoekers én bedrijven’. Alle jobzoekers zijn welkom op het platform: van (toekomstig) afgestudeerden tot mensen die de nood voelen hun carrière een andere wending te geven. Op vlak van bedrijven of organisaties verwelkomt het platform elk bedrijf dat actief werkt aan het verbeteren van het klimaat. ‘Het maakt niet uit hoe commercieel die activiteit is, als ze maar bijdraagt tot een beter klimaat. We controleren dat redelijk streng, omdat onze jobzoekers dat erg belangrijk vinden. De greenwashers halen we eruit.’ Bedrijven kunnen reeds voor 75 euro hun vacature plaatsen op het platform.

Met 600 geregistreerde en hypergemotiveerde jobzoekers, 2 betalende klanten met 4 vacatures is het platform voorlopig nog klein, maar de ambitie om heel groot te worden is aanwezig.