Jonge architecten en buurtbewoners Vaartkom maken kunstwerk rond duurzaamheid

Jonge architecten en buurtbewoners Vaartkom maken kunstwerk rond duurzaamheid

Nieuws
De Wachtgevel - Plastic upcyclen
Plastic afval werd vermalen tot kleine korrels
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Woensdag 23 januari 2019 — In het kader van de European Green Leaf Award bouwen vier geëngageerde jonge architecten van b00t vzw een muurkunstwerk dat de thematiek van duurzaamheid in de stad in de schijnwerpers zet. Het muurkunstwerk bestaat uit 800 tegels, gemaakt van geupcycled plastic, die tegen de Molens Van Orshoven worden geplaatst. Tijdens het weekend van 26 en 27 januari nodigen ze de buurtbewoners uit om in een workshop zelf mee een unieke tegel te maken in de STELPLAATS.


De Wachtgevel - Duurzaam kunstwerk van vermalen plastic afval

Jaarlijks wordt 350 miljoen ton plastic afval geproduceerd dat op de afvalberg verdwijnt. Deze reststromen wil het ontwerpteam van jonge architecten uit Leuven en Gent als bouwsteen gebruiken om het project ‘de Wachtgevel’ vorm te geven. Samen met Leuvense buurtbewoners wil het team plastic afval vermalen tot kleine korrels en deze omsmelten tot plastieken tegels. Er wordt een lokaal productieproces opgestart waarbij elke tegel uniek is afhankelijk van zijn toegevoegde granulaten, het vermaalde plastic.

De tegels worden opgehangen tegen de Molens Van Orshoven zoals leien tegen een blinde gevel, zo bedekken de tegels naast elkaar de muur als een wachtgevel. Door met reststromen aan de slag te gaan en deze te gebruiken voor de vormgeving van een kunstwerk sluiten duurzaamheid en cultuur naadloos bij elkaar aan. De Wachtgevel wordt een collectief werk door en voor Leuvenaars.

De Leuvense buurtbewoners zijn uitgenodigd om op 26 en 27 januari in het open atelier in de STELPLAATS van 12u tot 17u, onder begeleiding van het ontwerpteam, zelf een unieke tegel te maken. Plastic overschotten van het type HDPE-2 (bv. shampoobussen, deksels, dopjes, … te herkennen aan het HDPE type 2 logo onderaan de verpakking) kan je zelf meebrengen om ter plekke te vermalen en om te smelten tot een tegel.

De Wachtgevel - Workshop plastic vermalen