KlimaatContact helpt je op weg naar een kleinere voetafdruk en een grotere handafdruk

KlimaatContact helpt je op weg naar een kleinere voetafdruk en een grotere handafdruk

Natuur
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Iedereen betrekken in de klimaattransitie: dat staat voorop in de Roadmap 2025 · 2035 · 2050 naar een klimaatneutraal Leuven en dat is ook het doel van KlimaatContact vzw. KlimaatContact biedt workshopreeksen aan waarin deelnemers worden geïnspireerd hun klimaatimpact te verkleinen en met verbindende klimaatgesprekken hun omgeving mee te krijgen. Daarnaast leiden ze klimaatcoaches op. Sien van Leuven 2030 interviewt klimaatcoach Loes van Hove over wat ze als klimaatcoach in Leuven doet, haar liefde voor hommels en waarom pushen niet helpt.


Sien heeft met Loes afgesproken in de Leuvense Kruidtuin, waar ze in de buitenlucht en op een veilige afstand over KlimaatContact kunnen praten. Loes staat al van het idyllische uitzicht te genieten als Sien aankomt. Samen trekken ze de verzonken tuin in, waar de weelderig bloeiende struiken vol zacht zoemende hommels en bijen zitten. ‘Ik houd van hommels’, lacht Loes, en ze wijst de verschillende soorten hommels in de dichtstbijzijnde struik aan.

Het nieuwe normaal

Waar Loes ook van houdt? ‘Werken tegen de klimaatverandering. Er is weinig waar ik zo veel energie van krijg’, vertelt Loes begeesterd. ‘Het is zo zinvol en leuk om mee bezig te zijn. We zitten middenin de transitie naar een compleet andere wereld. Wat goed is voor de wereld, is ook goed voor mij, en omgekeerd. Ik zie het als een win-winsituatie.’ Zo is Loes bij KlimaatContact terechtgekomen. ‘KlimaatContact wil van klimaatvriendelijke keuzes het nieuwe normaal maken. En dat moet gewoon leuk zijn: humor, hoop en samen handelen zijn belangrijk.’

KlimaatContact is gebaseerd op Carbon Conversations International en maakt nu nog gebruik van de materialen van KlimaatGesprekken Nederland. Zij passen de nieuwste inzichten uit de klimaatpsychologie toe om mensen te doen kiezen voor een klimaatvriendelijke samenleving. Met die inzichten leidt KlimaatContact klimaatcoaches op om deelnemers in hun zesdelige workshopreeks te inspireren en te activeren om hun klimaatimpact te verkleinen en het gesprek met anderen aan te gaan.

Wie is verantwoordelijk?

‘Maar kan een individuele burger wel een verschil maken?’ vraagt Sien. ‘Moeten de politiek en het bedrijfsleven er niet voor zorgen dat klimaatvriendelijke keuzes de meest evidente optie worden?’ ‘Dat is toevallig de allereerste oefening uit het werkboek van KlimaatContact,’ lacht Loes. ‘Daar denken we dus over na: de overheid, het bedrijfsleven of de burgers, wie moet nu eigenlijk verantwoordelijkheid opnemen? Dat hangt natuurlijk allemaal aan elkaar,’ vertelt Loes. KlimaatContact richt zich op de burger. ‘Want hoewel er natúúrlijk oplossingen uit de politiek en het bedrijfsleven moeten komen, werken daar ook gewoon mensen, en dat zijn allemaal burgers.’

Mensen denken dat wat ze doen niet veel uitmaakt of dat ze alleen iets mogen doen als ze het perfect doen. Maar je doet er wel degelijk toe.

Loes

Loes merkt dat mensen hun eigen impact onderschatten. ‘Mensen denken dat wat ze doen niet veel uitmaakt of dat ze alleen iets mogen doen als ze het perfect doen. Maar je doet er wel degelijk toe. Er kijken van alle kanten mensen naar wat je doet. We zijn allemaal een voorbeeld voor onze buurt, onze familie, vrienden en collega’s. Als er nu iets duidelijk wordt, dan is dat hoe besmettelijk ons gedrag is. Dat zie je bijvoorbeeld met zonnepanelen: als iemand zonnepanelen neemt, verspreidt zich dat daarna door de buurt.’ Ook op een ander niveau ziet Loes dat patroon: ‘Niet landen, maar steden zijn momenteel de voorlopers in het klimaatbeleid. Leuven is een echt voorbeeld voor andere steden. Dat vind ik sterk: hier gebeurt het gewoon.’

Met handen en voeten

KlimaatContact werkt niet alleen rond het verkleinen van je voetafdruk. Het vergroten van je handafdruk is minstens even belangrijk. ‘Je eigen verantwoordelijkheid opnemen is niet hetzelfde als in je eentje verantwoordelijkheid nemen,’ verduidelijkt Loes, ‘en persoonlijke actie ondernemen is veel meer dan groen consumeren. Persoonlijke actie is ook actief en gezamenlijk burgerschap.’ Denk aan voorstellen doen op je werk, in gesprek gaan met je huisbaas of aannemer, erover praten op het schoolplein, stemmen, een petitie tekenen of meedoen in een coöperatie.

Praten is daarbij altijd belangrijk. Bij KlimaatContact leer je dan ook in dialoog gaan over klimaatverandering op een manier die anderen raakt en motiveert. Want wat doe je bijvoorbeeld met weerstand in gesprekken? ‘Het is belangrijk mee te bewegen met die weerstand,’ kan Loes alvast meegeven. ‘Pushen helpt niet. Als je recht tegen de ander ingaat, dan heeft die het gevoel dat je hun vaak terechte bezorgdheden niet ziet. Het is belangrijk te laten zien dat onaangename gevoelens over wat er in de wereld gebeurt er ook mogen zijn.’

Ook een workshop volgen of klimaatcoach worden?

Wil je zelf ook leren hoe je je voetafdruk kleiner en je handafdruk groter kan maken? Hier kan je je inschrijven voor de workshops van KlimaatContact. De workshops vinden plaats in een kleine groep van vier tot acht deelnemers onder begeleiding van een getrainde klimaatcoach zoals Loes. Voorkennis is niet nodig. Zelf klimaatcoach worden? Ook dat kan: KlimaatContact biedt een driedaagse training aan. Alle info vind je op de website van KlimaatContact.

Ook bijdragen aan een duurzame toekomst? Word lid van Leuven 2030, al vanaf €15 per jaar.