Klimaatscholen 2050 legt eerste zonne-installatie op basisschool De Ark

Klimaatscholen 2050 legt eerste zonne-installatie op basisschool De Ark

Nieuws
Basisschool de Ark - Klimaatscholen 2050
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

In oktober 2018 worden de eerste zonnepanelen geplaatst op basisschool De Ark in Leuven. Dankzij het project Klimaatscholen 2050 en Ecopower worden er meer dan honderd zonnepanelen geplaatst op de daken van Ark 2 en 3.


Klimaatscholen 2050 werd in het leven geroepen om lokale, hernieuwbare energie te stimuleren. Het is een samenwerkingsverband tussen zes lokale energiecoöperaties die een totaalpakket aanbieden: zonne-energie produceren op school, het verbruik meten en opvolgen en de nodige maatregelen nemen om energie te besparen.

Dankzij Klimaatscholen 2050 hoeft De Ark niets te betalen voor de zonnepanelen. De investering wordt volledig gedragen door de zes energiecoöperaties (BeauVent, Ecopower, Energent, Pajopower, Stroomvloed, ZuidtrAnt).

2000 euro besparing

De zonnepanelen op de Ark zullen naar schatting jaarlijks 29.000 kWh groene elektriciteit produceren. De school neemt deze stroom rechtstreeks af tegen een voordelig tarief en bespaart zo elk jaar ongeveer € 2000 op haar elektriciteitsfactuur. De eerste 20 jaar staat Klimaatscholen 2050 in voor het beheer van de zonne-installaties, daarna worden ze kosteloos eigendom van de school. Ouders, leerkrachten, buurtbewoners en sympathisanten kunnen investeren in de zonnepanelen door een aandeel te kopen van een van de coöperaties. Zo stroomt ook de winst lokaal terug.

LICHT Leuven

Vorig jaar lanceerden stad Leuven, Leuven 2030 en Ecopower een strategisch partnerschap om de energietransitie in Leuven en omgeving vorm te geven en te versnellen: LICHT Leuven. LICHT staat voor Lokaal Initiatief voor een Coöperatieve, Hernieuwbare Transitie.

Dit coöperatieve zonneproject op De Ark is een mooi voorbeeld van rechtstreekse burgerparticipatie in de Leuvense energietransitie. Een voorbeeld dat hopelijk inspirerend werkt in Leuven en ver daarbuiten!

Ook investeren? Neem zeker een kijkje op www.ecopower.be/ikdoemee

r

Meer over Klimaatscholen 2050

Klimaatscholen 2050 is een samenwerkingsverband van zes lokale energiecoöperaties die energiediensten aanbieden. Samen plaatsen ze zonne-installaties op de daken van de scholen van het Katholieke Onderwijs in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Alle deelnemende energiecoöperaties zijn ontstaan uit burgerinitiatieven met als motto ‘energie in eigen handen’. Elke burger of vereniging, dus ook scholen, ouders, leerlingen of buurtbewoners, kan aandelen kopen en zo delen in de winst. Ze streven naar maatschappelijke en ecologische meerwaarde, het zijn geen winstbedrijven. Als er winst gemaakt wordt, stroomt die lokaal terug naar de aandeelhouders. De burgercoöperaties werken volgens de zeven ICA principes.

Volgende coöperaties maken deel uit van Klimaatscholen 2050:

 • BeauVent
 • Ecopower
 • Energent
 • Pajopower
 • Stroomvloed
 • ZuidtrAnt
 • Bij het project zijn ook energie-monitoring-platform EnergieID en de studiebureaus Efika Engineering, Zero Emission Solutions, Bureau9000 en BASbouwen betrokken. Op die manier kan Klimaatscholen 2050 een totaalpakket aanbieden aan de school: zonne-energie produceren op school, het verbruik meten en opvolgen en de nodige maatregelen nemen om energie te besparen.

  Ark 3
  Ark 3