Kringwinkel SPIT Heverlee kiest voor energiezuinige nieuwbouw

Kringwinkel SPIT Heverlee kiest voor energiezuinige nieuwbouw

Nieuws
Kringwinkel SPIT Heverlee zet in op duurzaamheid
Kringwinkel SPIT Heverlee zet in op duurzaamheid
Leuven 2030
Door de redactie

Maandag 25 februari 2019 - Kringwinkel SPIT Heverlee barst uit haar voegen. Het gebouw voldoet na 10 jaar niet meer aan de normen en een nieuwbouw is aan de orde. Met dit gebouw wil milieuorganisatie ViTeS, de groep waaronder SPIT hoort, volledig inzetten op duurzaamheid. Hierbij gaan ze zelfs verder dan alleen de wettelijke bepalingen.


Kringwinkel SPIT in Heverlee kende de laatste jaren een enorme groei. In de beginjaren van de winkel passeerden ongeveer zestigduizend klanten aan de kassa. Vorig jaar waren dat er al 143.633. Niet alleen het aantal klanten stijgt maar ook het aantal werknemers kent een groei, van 196 naar 327 op tien jaar tijd. Door deze groei voldoet het gebouw niet meer aan de normen van de milieuorganisatie en dringt een nieuwbouw zich op.

Een keuze voor de toekomst

Met die nieuwbouw willen ze verder gaan dan de wettelijke bepalingen. In 2015 besloot SPIT namelijk om met drie andere organisaties samen te werken onder de vlag ViTeS. Een groep die wil inzetten op duurzaamheid, mens en milieu.

Door bewust te kiezen voor bepaalde technieken van isolatie, ventilatie, verlichting en warmtepompen kan er een energiezuinig gebouw gerealiseerd worden. Bovendien wordt er ook extra ingezet op biodiversiteit door het aanleggen van een groendak en bijenhotels. "Met de nieuwe winkel kiezen we voluit voor de toekomst", zegt communicatieverantwoordelijke Ingrid De Roo.

Tijdens de werkzaamheden blijven het afgiftepunt en de winkel open. De winkel wordt voorlopig ondergebracht in de voormalige refter en een deel van de ateliers. Na de zomer zijn de werkzaamheden klaar en opent de nieuwe winkel.

We gaan als milieuorganisatie verder dan de wettelijke bepalingen.

Lieven Van der Stock - Directeur