KU Leuven ontwikkelt zonnepaneel dat lucht opvangt en er groene waterstof van maakt

KU Leuven ontwikkelt zonnepaneel dat lucht opvangt en er groene waterstof van maakt

Nieuws
KU Leuven ontwikkelt duurzaam zonnepaneel
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

27 februari 2019 - Een team van onderzoekers aan de KU Leuven is erin geslaagd een zonnepaneel te ontwikkelen dat van zon en waterdamp waterstofgas maakt. Deze groene waterstof heeft alleen maar lucht nodig en is dus milieuvriendelijk. Met twintig van de nieuwe panelen zou je een jaar zonder elektriciteit of gas van het net kunnen leven, zelfs als er in de winter te weinig zonlicht is.


Waterstof is een gas dat warmte en elektriciteit kan produceren én opslaan. Vandaag wordt het grootste deel waterstof geproduceerd met behulp van olie en gas. Deze zogenaamde grijze waterstof is dus niet bepaald milieuvriendelijk. Waterstof uit hernieuwbare energie, groene waterstof, heeft alleen lucht nodig. Groene waterstof is al jaren een belofte op de energiemarkt maar een doorbraak liet op zich wachten. Daar komt nu verandering in dankzij onderzoekers van de KU Leuven.

Tien jaar onderzoek levert op

Het team van professor Martens heeft, na tien jaar onderzoek, een zonnepaneel ontwikkeld dat van zon en waterdamp waterstofgas maakt. Het speciale zonnepaneel haalt de waterdamp uit de lucht en maakt daar waterstof van met behulp van de energie die het paneel opwekt. Klassieke zonnepanelen maken tijdens de winter niet genoeg stroom om aan je vraag te voldoen. Dit probleem wordt opgevangen met het nieuwe systeem. “Eén paneel maakt gemiddeld 250 liter waterstof per dag”, zegt professor Martens. Met twintig van de nieuwe panelen zou je een jaar zonder elektriciteit of gas van het net kunnen leven, zelfs als er in de winter te weinig zonlicht is. Als je er nog eens twintig bijdoet kun je daardoor ook een heel jaar met een auto op waterstof rijden.

Met twintig van de nieuwe panelen zou je een jaar zonder elektriciteit of gas van het net kunnen leven.

Johan Martens

Volgende stappen

Het is de bedoeling dat er een systeem komt dat een hele wijk kan voorzien. Het gas kan men dan perfect via het aardgasnet verdelen. Het heeft verschillende toepassingen in het dagelijkse leven zoals je huis verwarmen, elektriciteit afnemen of je waterstofauto ermee voltanken. En dat allemaal dankzij de lucht. Er zal nu twee jaar worden proefgedraaid op 39 huizen in Oud-Heverlee.