KU Leuven zet in op de elektrische fiets

KU Leuven zet in op de elektrische fiets

Mobiliteit
Nieuws
KU Leuven zet in op de elektrische fiets
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Vanaf 20 maart 2017 verplaatsen de Technische Diensten van KU Leuven zich met de fiets. KU Leuven kocht in totaal 41 elektrische fietsen, van e-bikes tot cargofietsen, voor dienstverplaatsingen, technische interventies en de postbedeling. De medewerkers van de Technische Diensten waren betrokken bij de keuze van de fietsen en het ontwerp van de bakken.


Wagens haalden amper 15,3 km/u

"Mobiliteit is een voortdurend aandachtspunt voor onze diensten. Onze medewerkers staan vaak in de file en het Leuvense circulatieplan heeft het niet eenvoudiger gemaakt voor wie op verschillende plaatsen in de binnenstad moet zijn met de auto, zeker omdat de ring vaak zeer druk is", zegt Steven Lesage, hoofd van de Facilitaire Diensten. "Onze wagens haalden een gemiddelde snelheid van amper 15,3 kilometer per uur. De e-bikes zullen minstens even snel en efficiënter zijn, omdat ze door straten kunnen rijden waar wagens geweerd worden én omdat ze minder hinder ondervinden van files", aldus Steven Lesage.

400 postbussen

"We hebben in totaal dertig e-bikes gekocht voor de dienstverplaatsingen van het personeel van Technische Diensten", zegt Karen De Geyndt, coördinator duurzame mobiliteit. "Denk bijvoorbeeld aan architecten, ingenieurs en technici die werkzaamheden moeten opvolgen."

De medewerkers van de Facilitaire Diensten kunnen daarnaast gebruikmaken van acht elektrische bakfietsen; in de waterdichte bak kunnen ze hun gereedschapskoffer en ander klein materiaal kwijt. "En voor de Centrale Logistieke Diensten zijn drie cargofietsen besteld: die kunnen tot honderd kilo vervoeren en worden gebruikt voor de postbedeling. Alles wat in de gleuf van een brievenbus past, zal per fiets worden gebracht. Ruim 400 postbussen in Leuven en Heverlee zullen zo worden bediend."

"Op termijn hopen we een deel van ons wagenpark te kunnen afbouwen", zegt Steven Lesage. "Onze diensten legden in 2016 240.348 kilometer af met de wagen. Dankzij de e-bikes zal onze CO₂-uitstoot drastisch verminderen."

Medewerkers zijn positief

En hoe reageren de medewerkers? Positief, zo blijkt. "Ze waren betrokken bij de keuze van de fietsen en het ontwerp van de bakken. Ik zie nu mensen fietsen die dat vijftien jaar niet hadden gedaan. Het is bovendien mooi meegenomen dat ze zo meteen een portie beweging hebben", zegt Steven Lesage.

In de loop van de komende maanden wordt er ook een ander project van de KU Leuven uitgerold: het e-2WD-project. "Personeelsleden kunnen dan tegen een kleine vergoeding een elektrische fiets ter beschikking krijgen. Met dit project mikken we op mensen die net iets te ver wonen om met een gewone fiets naar het werk te komen", aldus Steven Lesage.

Personeel van KU Leuven is positief over elektrische fietsen
Personeel van KU Leuven is positief over elektrische fietsen