KU Leuven zet in op elektrische stadsfietsen

KU Leuven zet in op elektrische stadsfietsen

Nieuws
Mobiliteit
KU Leuven zet in op elektrische stadsfietsen
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Met de blik op een klimaatneutrale toekomst is duurzame mobiliteit een kernpunt en daar is ook KU Leuven zich van bewust. De universiteit biedt haar personeel nu ook de mogelijkheid om e-bikes te gebruiken. De eerste e-bikes gingen vorige week in gebruik. Er zijn al 250 exemplaren gereserveerd en nog eens 50 mensen staan op de wachtlijst.


Al enkele jaren kunnen KUL-medewerkers een 2WD-fiets aanvragen, een stadsfiets die bedoeld is voor het woon-werkverkeer en voor korte verplaatsingen van dienst naar dienst. Dit aanbod heeft de universiteit nu uitgebreid met elektrische 2WD-fietsen.

Voor een kleine maandelijkse vergoeding van 11 euro kunnen de personeelsleden hun elektrische fiets tot zes jaar lang gebruiken. Na deze periode kunnen ze de fiets aan de restwaarde (300 euro) overkopen of een nieuwe aanvragen. De fietsen worden hersteld en onderhouden op kosten van de universiteit, die daarvoor samenwerkt met vzw VELO.

Vicerector duurzaamheidsbeleid Gerard Govers is enthousiast: “De universiteit moedigt haar personeelsleden aan om voor woon-werkverkeer en dienstverplaatsingen zoveel mogelijk het openbaar vervoer of de fiets te gebruiken. De gewone 2WD-fietsen, waar er inmiddels zo’n 3800 van in gebruik zijn, waren al een tijdje populair en deze nieuwe elektrische generatie is een bijzonder mooie aanvulling daarop. Nu kunnen ook mensen die wat verder wonen met de (e-)fiets naar het werk komen.”

Daarnaast zetten ook de Technische Diensten van de universiteit steeds meer in op autoloze verplaatsingen. De medewerkers hebben 30 e-bikes en 3 grote en 8 kleine cargofietsen ter beschikking. De post- en pakjesbedeling in Leuven en Heverlee gebeurt met elektrische cargofietsen.