Leuven is finalist Europese hoofdstad van Innovatie en maakt kans op 1 miljoen euro

Leuven is finalist Europese hoofdstad van Innovatie en maakt kans op 1 miljoen euro

Nieuws
Leuven is finalist European Capital of Innovation 2018 (iCapital)
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Leuven is door de Europese Commissie geselecteerd als één van de twaalf steden die kans maken om European Capital of Innovation 2018 (iCapital) te worden. Leuven concurreert met wereldsteden als Hamburg, Madrid en Wenen. Ook Antwerpen is genomineerd. De stad die de titel binnenhaalt, wint één miljoen euro. “Hoe we samenwerken in Leuven om uitdagingen het hoofd te bieden en samen aan de toekomst te werken is uniek en wordt internationaal erkend. We merken elke keer opnieuw dat dat werkt”, zegt schepen Mohamed Ridouani.


Elk jaar reikt de Europese Commissie de titel uit aan de stad die innovatie het beste inzet om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren. Bij de selectie gaat er bijzondere aandacht uit naar steden die innovatie inzetten om verder te verduurzamen. Ook het betrekken van inwoners bij het maken van de stad is een belangrijk aspect om als stad mee te kunnen dingen naar de iCapital Award. Vorig jaar mocht Parijs zich iCapital noemen.

"Het is een hele eer om in het lijstje van de twaalf meest innovatieve steden te staan", zegt Ridouani. "We zijn de kleinste stad die meedingt naar de prijs. We werken elke dag heel hard met heel veel mensen samen om van Leuven de meest duurzame, sociale en welvarende stad van Europa te maken, onder meer door in te zetten op innovatie. Ik wil iedereen bedanken die dit mee mogelijk maakt."

Stad Leuven, Leuven 2030 en Leuven MindGate

Europa beoordeelt de steden op een ingediend dossier, dat bestaat uit ingevoerde of lopende innovatieprojecten met een focus op samenwerkingsmodellen, burgerparticipatie en het aantrekken van talent en middelen. "Een goed voorbeeld is HAL 5", zegt Ridouani. "Die leegstaande spoorweghal hebben we samen met Leuvenaars en lokale organisaties een fijne invulling gegeven. Als stad bieden we een kader en geven we inwoners of organisaties de mogelijkheid om het voortouw te nemen en te vernieuwen. Dat weet Europa te waarderen."

De stad Leuven diende samen met Leuven 2030 en Leuven MindGate een dossier in. "Dat zijn twee platformen die voor een nieuw, horizontaal bestuursmodel staan, waar de meest uiteenlopende partners de handen in elkaar slaan om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken", zegt Ridouani. "De stad is een gelijkwaardige partner binnen die organisaties. Die manier van besturen zorgt voor betrokkenheid en vernieuwing."

Héél Leuven aan het roer van klimaatuitdaging

Vzw Leuven 2030 zet héél Leuven aan het roer van de klimaatuitdaging. "In Leuven kijken we niet alleen naar de stad om zaken voor elkaar te krijgen, maar neemt ieder zijn eigen rol op, van inwoner over bedrijf tot kennisinstelling, zoals imec of KU Leuven. We hebben samen de touwtjes in handen als het gaat om gedragsverandering op vlak van energie, mobiliteit, duurzame voeding, .... Dat is een unieke benadering en is op zichzelf al een vorm van innovatie om tot een gezonde, klimaatneutrale stad te komen", vult Katrien Rycken, coördinator van Leuven 2030, aan. Europa beoordeelde deze aanpak al als zeer waardevol toen het Leuven benoemde als European Green Leaf 2018, een prestigieuze klimaatprijs.

Ook Leuven MindGate, het samenwerkingsplatform om onze stad als dé kennisregio voor gezondheid, technologie en creativiteit op de wereldkaart te zetten, zet zich vanzelfsprekend in voor innovatie, om wereldwijd talent aan te trekken. "Het Health House speelt daarin een belangrijke rol", zegt Johan Merlevede, directeur van Leuven MindGate. "In Health House kan je baanbrekende medische technologie uit Leuven ontdekken. Zo krijgen topwetenschappers een goed idee van wat er in Leuven allemaal kan op technologisch, creatief en medisch vlak." Leuven werd eerder al erkend als aantrekkingspool voor ‘menselijk kapitaal’ en voor de ondersteuning die de stad geeft aan innovatieve en duurzame ideeën, in de Cultural & Creative Cities Monitor.

Eén miljoen euro

In september mogen de twaalf steden - Aarhus, Antwerpen, Athene, Bristol, Gotenburg, Hamburg, Leuven, Lissabon, Madrid, Toulouse, Umeå en Wenen - hun dossier voorstellen aan een onafhankelijke expertenjury. Begin november wordt de winnaar van de European Capital of Innovation 2018 bekendgemaakt, en de bijhorende prijs van één miljoen euro uitgereikt.