Leuven krijgt meer dan 34.000 nieuwe planten én derde buurtbos

Leuven krijgt meer dan 34.000 nieuwe planten én derde buurtbos

Nieuws
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

9 november 2020 — De groendienst van stad Leuven plant deze weken 15.700 vaste planten, 18.400 struiken en 100 bomen. In december gaan ze aan de slag met nog 1.900 jonge struiken en bomen voor een derde buurtbos.


“Het zijn duizelingwekkende cijfers. De tuinmannen van de stad zetten deze weken alles op alles om de planten een voor een en met veel zorg in de Leuvense bodem te zetten. Zij zorgen voor een groene en aangename stad. In coronatijden wandelen we veel. Ik hoop dat iedereen kan genieten van het groen in de stad”, zegt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera.

Meer groen in Leuven is goed voor onze gezondheid, onder andere omdat bomen en planten de lucht zuiveren. Daarnaast zorgt groen ervoor dat regenwater beter wordt gebufferd en dat de stad wordt afgekoeld tijdens hete dagen. De aanwezigheid van groene ruimte in Leuven is dus erg belangrijk voor de gezondheid van haar inwoners en het welvaren van de stad.

> Lees meer over groene en veerkrachtige ruimte in de Roadmap 2025 · 2035 · 2050 van vzw Leuven 2030.


Grote werven

De planten en struiken komen op verschillende plaatsen in het stadscentrum en in de deelgemeenten. “Ter vervanging van plantgoed, maar er komt ook veel nieuw groen bij”, vertelt schepen Wadera. Een aantal grote werven waar veel nieuw plantgoed komt, zijn onder andere het Kantinepark in Heverlee, Tuin de Walque en de omgeving van het Noormannenpark.

Buurtbos

Naast deze jaarlijkse najaarsaanplant bereidt de groendienst momenteel nog de aanleg van een derde buurtbos voor. Dat komt aan de Centrale Werkplaatsen. Daarvoor koopt de stad nog 1.900 extra inheemse bomen en struiken aan. De stad plant het bos aan in de loop van december.

Plantgoed in eigen tuin

“De groendienst plant nu alles zelf aan. In december is het aan de Leuvenaars zelf. 153 Leuvenaars kochten via de actie ‘Behaag je tuin’ plantgoed voor hun eigen tuin aan. De groendienst verdeelt die op 5 december”, zegt schepen Wadera.

Stad Leuven is lid van Leuven 2030. Wil je ook bijdragen aan een duurzame stad? Word lid van vzw Leuven 2030, al vanaf €15 per jaar.