Leuven switcht naar groene stroom

Leuven switcht naar groene stroom

Nieuws
Leuven Switcht - Lancering
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Bekende Leuvenaars stuwen stad richting groene stroom

Zoveel mogelijk Leuvenaars laten overschakelen op groene stroom, dat is de ambitie van ‘Leuven Switcht’, de nieuwe campagne van vzw Leuven 2030. Onder meer Imke Courtois, Selah Sue en Louis Tobback gaan de Leuvenaars overtuigen om de switch te maken. Dat kan heel eenvoudig, met een gloednieuwe online tool die op enkele minuten tijd een overzicht van goedkope groenestroomcontracten toont en de overstap in een paar muisklikken afhandelt.


Groen licht voor een klimaatneutrale stad

Sinds 2011 heeft Leuven de ambitie om klimaatneutraal te worden. Maar liefst 60 stichtende leden richtten in 2013 de vzw Leuven 2030 op om samen met heel Leuven, waaronder de inwoners, deze noodzakelijke uitdaging aan te gaan. “Overstappen op groene stroom is één van de gemakkelijkste manieren om een steentje bij te dragen aan een klimaatneutraal Leuven. Als alle inwoners op groene stroom overstappen, vermindert de uitstoot van hun energieverbruik met 15 procent”, zegt voorzitter van de vzw en schepen Mohamed Ridouani.

De nieuwe tool van Leuven 2030 zal Leuvenaars overtuigen om de overstap te maken. “Er heersen nogal wat misverstanden wat energieleveranciers en overstappen betreft. Dat overstappen een hoop gedoe met zich meebrengt, bijvoorbeeld. Of dat groene stroom altijd duurder is dan grijze stroom. Dankzij onze tool kunnen mensen in een paar minuten zien wat een overstap naar groene stroom hen zou besparen én kunnen ze meteen eenvoudig overstappen”, aldus Katrien Rycken, coördinator van vzw Leuven 2030.

Hoe de tool precies werkt? Nadat de gebruiker een minimum aan gegevens heeft ingevoerd, geeft de tool een overzicht van goedkope groenestroomcontracten voor zijn verbruik. De aangeboden contracten zijn gesorteerd op prijs, met vermelding van de bijbehorende besparing. Want overstappen op groene stroom of naar een nieuwe groenestroomleverancier kan je wel degelijk geld besparen. “Bovendien kunnen niet enkel Leuvenaars de tool gebruiken. Iedereen in Vlaanderen kan online bekijken welk groenestroomcontract, binnen de selectie van Leuven 2030, het voordeligst is en gemakkelijk de overstap maken”, zegt Ridouani.

Hoe groen is groene stroom?

Voor de selectie toetste Leuven 2030 alle Belgische leveranciers aan vooropgestelde criteria. De geselecteerde energieleveranciers bieden enkel groenestroomcontracten aan en investeren niet meer actief in fossiele brandstoffen en kernenergie. De groene stroom wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind en waterkracht en slechts in beperkte mate uit biomassa en biogas. Energie geproduceerd uit de verbranding van restafval wordt niet toegelaten. Ook wordt de stroom bij voorkeur lokaal geproduceerd. “Hoe groen is 'groene stroom'? De consument ziet vaak door de bomen het bos niet meer en voelt zich daardoor soms bekocht of aarzelt om over te stappen. Wij legden samen met onze leden, en gebaseerd op de analyse van Greenpeace en VREG, onze lat. Enkel leveranciers en contracten die voldoen aan onze minimale criteria, hebben een plaats in onze campagne."

Met de stroom mee

Leuven op groene stroom zetten, is in het belang van iedereen. Dat beseft ook een grote groep bekende Leuvenaars. Onder andere zangeres Selah Sue, burgemeester Louis Tobback, oud-voetbalster Imke Courtois, rector Luc Sels, voetballer Björn Ruytinx, presentator Jan Hautekiet, styliste Lien Degol en schrijfster Katrijn Van Bouwel zetten zich, vanuit persoonlijke titel, actief in als ambassadeur. Hun missie? Leuvenaars overtuigen om massaal de overstap te maken.

Die goesting voor een gezonde, leefbare toekomst lieten ze ook zien tijdens de officiële lancering van de tool op 8 november in Het Depot. Ze riepen iedere Leuvenaar op om met één druk op de knop het juiste te doen. “Als land hinken we enorm achterop als we kijken naar de klimaatambities. Dat is zonde, want een klimaatneutraal land is een gezond, veerkrachtig land. Door over te stappen op groene stroom, verminderen we niet alleen onze persoonlijke CO₂-uitstoot, maar geven we ook een sterk signaal. De Leuvenaar gaat voor een gezonde, klimaatneutrale toekomst. Met een druk op de knop kunnen we onze toekomst ten positieve veranderen. Maar dan moeten we het wel samen doen, als één team”, aldus Imke Courtois.

Ook burgemeester Louis Tobback hoopt dat iedereen zijn steentje zal bijdragen. “Als burgemeester ben ik dagelijks bezig met de toekomst van onze stad. Als ik hier met één simpele actie aan kan bijdragen, dan doe ik dat onmiddellijk. Met ‘Leuven Switcht’ maakt Leuven 2030 het voor iedereen heel makkelijk om mee te bouwen aan een klimaatneutrale toekomst. Ik kies voor die toekomst, en ik hoop iedere Leuvenaar met mij.”

Wie snel en goedkoop wil overstappen op groene stroom, kan nu terecht op www.leuvenswitcht.be. Ook als je niet in Leuven woont, kun je de tool gebruiken om over te stappen.