Leuven wint 100.000 euro tijdens finale iCapital Awards

Leuven wint 100.000 euro tijdens finale iCapital Awards

Nieuws
Leuven wint 100.000 euro als finalist iCapital 2018 Leuven wint 100.000 euro als finalist iCapital 2018 Karl Bruninx
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

6 november 2018 - Leuven was een van de zes steden die kans maakten om zich een jaar lang ‘European Capital of Innovation’ (iCapital) te noemen. De Europese Commissie reikt deze prijs ieder jaar uit aan de stad die innovatie het beste inzet om de levenskwaliteit van haar inwoners te verbeteren. Vandaag werd Athene uitgeroepen tot iCapital 2018 tijdens de ceremonie in Lissabon. Leuven gaat niet met lege handen naar huis, maar krijgt als finalist 100.000 euro.


Op 15 oktober maakte de Europese Commissie bekend welke zes steden de finale haalden: Aarhus, Athene, Hamburg, Leuven, Toulouse en Umeå. De vijf ‘runners up’, waaronder Leuven, winnen elk 100.000 euro als beloning voor de innovaties waarop ze het voorbije jaar inzetten.

26 steden

Stad Leuven diende samen met Leuven 2030 en Leuven MindGate een dossier in bij de Europese Commissie. Van de 26 steden uit 16 verschillende landen die meededen, was Leuven de enige stad die dat samen met partners deed. “Samen met organisaties, kennisinstellingen en inwoners werken we elke dag aan een betere toekomst voor onze stad. We bundelen onze krachten om de maatschappelijke uitdagingen en gedeelde ambities aan te pakken”, zegt Mohamed Ridouani, toekomstig burgemeester en huidig schepen van economie, leefmilieu en stadsontwikkeling. “Dankzij die manier van samenwerken konden we een finaleplaats bemachtigen. Dat maakt me trots op onze stad.”

Innovatie is onmisbaar

De participatieve aanpak van vzw Leuven 2030 was, net als bij het winnen van de European Green Leaf 2018, ook nu een troef om het tot de finale te schoppen. “We merken opnieuw dat de nauwe samenwerking tussen stad Leuven en vzw Leuven 2030 uitzonderlijk is. In Leuven werken we als community aan een gezonde, leefbare en klimaatneutrale toekomst”, zegt Katrien Rycken, coördinator van vzw Leuven 2030.

“Innovatie is onmisbaar in deze uitdaging. Niet alleen op vlak van klimaatoplossingen, maar ook op vlak van aanpak. Het samenwerkingsmodel van Leuven 2030 en Leuven MindGate is op zichzelf al een vorm van innovatie en kan op veel interesse rekenen van het buitenland. Dat voelt natuurlijk ontzettend goed”, aldus een trotse Katrien Rycken. “We hebben de hoofdprijs niet binnengehaald, maar dat betekent niet dat we niet hebben gewonnen. Dankzij onze deelname zijn we terechtgekomen in een interessant netwerk van steden, die elk op hun eigen manier werken aan een betere levenskwaliteit voor hun inwoners. Ik kijk enorm uit naar kennisdeling en samenwerking met deze innoverende steden. Het zal ons verder helpen evolueren naar een innovatieve en klimaatneutrale stad.”

Johan Merlevede, directeur bij Leuven MindGate, beaamt: “Leuven wordt erkend als een van de meest innovatieve steden van Europa – en de lijst van deelnemers was toch indrukwekkend dit jaar. We staan nu internationaal nog beter op de kaart. Heel wat knappe koppen zullen Leuven leren kennen als een innovatieve en hoogstaande regio om te leven en te werken. En dat is juist wat Leuven MindGate wil bewerkstelligen. Onze finaleplaats is een boost voor de hele stad én voor onze organisatie. Dit is een mooie dag voor Leuven MindGate en voor Leuven in het algemeen.”