Leuvense helden: Tom Troonbeeckx

Leuvense helden: Tom Troonbeeckx

Landbouw & Voeding
Tom Troonbeeckx - Het Open Veld
Tom Troonbeeckx - Het Open Veld
Het verhaal van
Tom Troonbeeckx

Als veertienjarige kwam Tom vlakbij de Abdij van ‘t Park in Heverlee wonen. Toen droomde hij er al van om boer te worden van de abdij. Maar niet op een manier zoals we van veel boeren gewend zijn.


Je kunt voor een stuk de maatschappij heruitvinden.

Tom Troonbeeckx

Met het ‘Open Veld’ maakt hij boeren en burgers weer samen verantwoordelijk voor de voedselketen. Tom biedt deze burgers ‘oogstaandelen’ aan. In ruil hiervoor mogen zij verse, lokaal geproduceerde groenten en fruit oogsten voor eigen gebruik. Sinds twee jaar is het ‘Open Veld’ ook een samenwerking aangegaan met drie andere boeren. Door zoveel mogelijk te werken volgens de principes van de korte keten, hoeft het voedsel niet ver getransporteerd te worden en wordt de CO₂-uitstoot beperkt.

“Je kunt het voedselsysteem heruitvinden, de economie heruitvinden en eigenlijk voor een stuk de maatschappij heruitvinden. Dat klinkt behoorlijk zweverig of verregaand… Maar het is eigenlijk wel zo”, aldus Tom.

Tom vertelt in deze video over zijn ‘a-ha moment’, over zijn passie en zijn wens voor de toekomst. Laat je inspireren door zijn oprechte verhaal.