Leuvense Kinderwerking Fabota (ver)bouwt duurzaam

Leuvense Kinderwerking Fabota (ver)bouwt duurzaam

Nieuws
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Kinderwerking Fabota (een deelwerking van buurtwerk ’t Lampeke – partner van Leuven 2030) in Leuven is een buitenschoolse kinderwerking. Er wordt gewerkt met kinderen (kleuter- en lagere school) en hun ouders uit de Ridderbuurt die, om welke reden ook, maatschappelijk kwetsbaar zijn of dat dreigen te worden. Na jaren van intens gebruik was het ‘oude’ gebouw op de Fabota-site toe aan een grondige verbouwing om gezinnen veiligheid, warmte en geborgenheid te bieden. Er werd hierbij bewust gekozen om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Een duidelijke keuze voor degelijke isolatie, een groendak en het gebruik van eerlijke, duurzame en gezonde materialen zorgden hiervoor. Het gerenoveerde gebouw biedt plaats aan een 40-tal kinderen (6 tot 9 jaar) die hier dagelijks komen spelen.


Kinderwerking Fabota maakt gebruik van twee gebouwen (het oude gebouw en de loods), een binnenplein en een speeltuin met volkstuintjes. Deze Fabota-site ligt een beetje verborgen, in een stille oase, achter sociale appartementen op de hoek van de Brusselse- en de Riddersstraat. Stap per stap, in de jaren ’80 - ’90, werden beide gebouwen en het buitenplein omgebouwd naar de noden en de wensen van de kinderwerking. De loods was in deze periode enkel een opslagplaats voor materialen. Maar tussen 2010 en 2012 maakten de kinderwerking van deze loods ‘de Loods’: een nieuw gebouw met plaats voor twee leeftijdsgroepen en een polyvalente theaterzaal op de eerste verdieping.

Terwijl wij ons op veel vlakken inzetten voor duurzaamheid, schoten we hier echt te kort

Karin Nelissen, Algemeen coördinator Buurtwerk 't Lampeke vzw

Duurzaam bouwen

Na de realisatie van deze Loods was het ‘oude’ gebouw op de Fabota-site aan de beurt. Dit was na jaren intens gebruik opgebruikt: het was er vochtig, koud en afgeleefd. Het voldeed niet meer aan de ecologische normen, was geen goede omgeving om kinderen in te laten spelen en gezinnen die nodige veiligheid, warmte en geborgenheid te bieden. “We waren echt niet goed bezig op vlak van energie en duurzaamheid. Terwijl wij ons op veel vlakken inzetten voor duurzaamheid, schoten we hier echt te kort. Als stichtend lid van Leuven 2030 wouden we dan ook graag een grondige en duurzame renovatie laten doorvoeren van het gebouw”, aldus Karin Nelissen, Algemeen coördinator Buurtwerk 't Lampeke vzw. Het grootste deel van het gebouw kreeg dan ook een stevige en duurzame facelift. Voor een kleiner gedeelte drong een nieuwbouw zich op. Bij Fatoba kozen ze bewust om bij dit verbouwingsproject hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Ze maakten een duidelijke keuze voor degelijke isolatie en een groendak. Daarnaast koos de kinderwerking ook om gebruik te maken van eerlijke, duurzame en gezonde materialen.

Het gerenoveerde gebouw biedt nu plaats aan een 40-tal kinderen (6 tot 9 jaar) die hier dagelijks komen spelen. Het gedeelte nieuwbouw huisvest de klusjesploeg en dient ook als opslagplaats, waar met hulp van buurt zelfs een bouwlaag extra werd gerealiseerd. Er werd ook een ruimte op de eerste verdieping voorzien, die de kinderwerking polyvalent kan inzetten voor kinderen, ouders en de begeleidersploeg. De grote werken zijn intussen afgerond en de nieuwe deuren en vensters houden nu al de eerste winterkou tegen.

Samen met Saint-Gobain aan de slag

Een sterke samenwerking tussen de sociale sector en de bedrijfswereld? Dat kan zeer zeker. Dat toont de groep Saint-Gobain opnieuw met dit verbouwingsproject. Na de fijne ervaringen met ‘de Loods’ koos de groep Saint-Gobain (Gyproc, Isover en Weber) er voor om ook dit tweede bouwproject mee neer te zetten. Deze samenwerking is heel wat waard want Saint-Gobain biedt alle eigen materialen kosteloos aan. Meer nog, Saint-Gobain staat kinderwerking Fatoba bij met hun expertise, zowel wat betreft de keuze van de materialen als het aanbieden van begeleiding bij de plaatsing van de producten.

Als bedrijf heb je de verplichting om niet alleen winst te maken, maar om ook iets voor de maatschappij te doen

Rinni Quirijns, Managing Director van Gyproc

"Als bedrijf heb je de verplichting om niet alleen winst te maken, maar om ook iets voor de maatschappij te doen”, vertelt Rinni Quirijns, Managing Director van Gyproc. Daarnaast kwam de begeleidingsploeg van de groep Saint-Gobain zelf de plaaster- en gyprocwerken tot een mooi einde brengen. De klussenploeg van kinderwerking Fabota kregen hier tegelijk de kans om, vanuit deze professionele inbreng, heel wat kennis op te pikken. Saint-Gobain besteedt ook veel aandacht aan de keuze van duurzame materialen. Voor de verbouwingen bij Fabota zette Saint-Gobain Gyproc sterk in op de Activ’Air technologie. Deze luchtzuiverende technologie is beschikbaar in verschillende Gyproc pleisters en platen en maakt komaf met vervuilde lucht in de woning. Deze producten verluchten de woning en zorgen zo voor een gezond binnenklimaat in de kinderwerking.

Steun van stad Leuven

Deze werken waren enkel mogelijk dankzij een grote financiële steun van de stad Leuven. “Vroeger was het hier koud en vochtig, maar door de prachtige samenwerking tussen ’t Lampeke, verschillende private bedrijven en stad Leuven is hier een mooie duurzame renovatie gerealiseerd. We zijn als stad erg trots om dit mee te kunnen realiseren,” vertelt een enthousiaste schepen van openbare werken en jeugd Dirk Vansina. “Het is belangrijk dat we op alle fronten in de stad zorgen dat er zoveel mogelijk duurzame renovaties plaatsvinden. Het is fantastisch om te zien hoe er zo’n mooie samenwerking ontstaan is tussen Kinderwerking Fabota en een aantal private partners. Zij hebben de handen in elkaar geslagen en voor een enorme kwalitatieve sprong voorwaarts gezorgd, ” vult schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers aan.