MAAKbar heeft jouw duwtje nodig

MAAKbar heeft jouw duwtje nodig

Consumptie
Magda Peeters (© Lobke Van Wesembeeck)
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Rebelleren tegen de steeds groeiende afvalberg door concrete initiatieven op te zetten: MAAKbar doet het ondertussen al meer dan een jaar met succes. Maar de beperkingen tijdens de coronaperiode hebben ook MAAKbar getroffen. Om hun missie te kunnen voortzetten, startten ze een crowdfunding op. Magda Peeters, projectduwer bij MAAKbar, vertelt Sien van Leuven 2030 hoe het project in elkaar zit.


MAAKbar staat voor de circulaire gedachte: minder weggooien en meer herstellen, hergebruiken en delen. Ook in programma 9 van de Roadmap 2025 · 2035 · 2050 naar een klimaatneutraal Leuven heeft die circulaire missie een belangrijke plaats. Om dat doel te bereiken, combineert MAAKbar verschillende circulaire activiteiten onder één dak. Zo onderhouden ze een uitgebreide gereedschappenbib, stellen ze een atelierruimte ter beschikking waar je zelf je spullen kan komen herstellen, organiseren ze repair cafés en workshops, herbergen ze een plantenasiel en een textielbank en doen ze er alles aan om hun uitgebreide repareerkennis door te geven.

Een jaar geleden begon MAAKbar klein, maar sinds 1 oktober 2020 huren ze een centraal gelegen pand in Leuven. Precies een maand later moesten ze omwille van de lockdown de deuren alweer sluiten. Achter die deuren werken ze ondertussen gedreven verder aan de uitbouw van een afvalvrij Leuven. Zo werkte MAAKbar met maar liefst 600 vrijwilligers samen aan het maken van meer dan 12.000 herbruikbare mondmaskers voor de Leuvense zorg- en hulpverleners.

Corona heeft een mogelijk inkomstenmodel jammer genoeg 'on hold' gezet

Magda Peeters

Waarom crowdfunding?

Om hun missie te kunnen voortzetten, startten ze een crowdfunding op. Hoe belangrijk deze voor MAAKbar is? ‘De crowdfunding is nodig om de dagelijkse werking van MAAKbar te kunnen betalen,’ legt Magda uit: ‘Huur, verwarming, water, elektriciteit… MAAKbar is een burgerinitiatief dat voorlopig nog geen vaste inkomsten heeft. We werken aan een model dat ons toelaat in de toekomst onze eigen kosten te betalen, door betaalde circulaire wandelingen te organiseren, circulaire spullen te verkopen en onze etalage te verhuren, maar corona heeft die zoektocht jammer genoeg on hold gezet en dat maakt het voor ons nu extra moeilijk.’

MAAKbar maakt afvalvrij en circulair leven heel concreet mogelijk voor alle lagen van de Leuvense samenleving. Ze zetten bewust in op een inclusieve herstel- en deeleconomie en organiseren bijvoorbeeld naaiworkshops voor kwetsbare vrouwen, rondleidingen op maat voor leerlingen uit elk onderwijstype of een cursus Hersteller Klein Electro voor nieuwkomers en kwetsbare doelgroepen. Magda is dan ook begaan met alle mensen die MAAKbar op weg zet en verbindt. ‘Bij onze werking zijn veel organisaties en vrijwilligers betrokken. Hier zitten ook studenten, mensen in armoede, expats en hun familie, nieuwkomers en mensen in een kwetsbare positie mee aan het stuur op weg naar meer circulariteit.’

Wat kan jij doen?

Al vanaf 10 euro kan je de herstelhelden van MAAKbar een duwtje in de rug geven. Als het beoogde bedrag wordt opgehaald, krijg je in ruil voor je steun een originele, circulaire beloning. Schenk je graag een substantieel bedrag, dan is een originele beloning op maat bespreekbaar. Als het project zijn doel niet haalt, wordt je bijdrage automatisch teruggestort. Op de Growfundingpagina van MAAKbar vind je alle info en beloningen. Wees er snel bij, want op 24 januari 2021 loopt de crowdfunding af.