Onderzoek hitte-eilandeffect

Onderzoek hitte-eilandeffect

Nieuws
Natuur
Onderzoek hitte-eilandeffect
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

De komende maanden onderzoekt KU Leuven het effect van groen op de temperatuur in de stad. Hiervoor is KU Leuven op zoek naar tuineigenaars die hun steentje willen bijdragen aan de wetenschap.


In steden is de luchttemperatuur doorgaans warmer dan in de omliggende landelijke gebieden. Dit fenomeen staat bekend als het stedelijk hitte-eilandeffect en ontstaat voornamelijk door de grote aanwezigheid van materialen zoals asfalt en beton. Deze materialen absorberen veel zonnestraling en geven warmte af waardoor de temperatuur stijgt. Vandaag zorgt dit fenomeen al voor verhoogde ziekte- en sterftecijfers tijdens hittegolven. Een slimme implementatie van groen in de stad kan dit fenomeen afzwakken en dus bijdragen aan een aangenamer stedelijk klimaat. Dankzij de verdamping van water via hun bladeren zorgen bomen en struiken namelijk voor een koelend effect. Stad Leuven wil samen met alle partners die betrokken zijn veel intensiever werken op deze klimaatadaptatie. Tal van projecten staan in de steigers, maar ook verder onderzoek is nodig. Vandaag de dag hebben we bijvoorbeeld nog geen volledig overzicht van het aanwezige groen in de stad. Via dit onderzoek wil KU Leuven daar verandering in brengen en bovendien inzicht krijgen in hoe het groen in de stad (zoals parken, tuinen, laanbomen, …) optimaal georganiseerd kan worden om effectief hittestress te verminderen.

Het onderzoek

Met het onderzoek van KU Leuven, in samenwerking met Stad Leuven, Leuven 2030, KMI en WOW, willen we een netwerk van weerstations uitbouwen in Leuven om zo een beter zicht te krijgen op hittestress in de stad. Daarnaast gaan we het Leuvense groene netwerk in kaart brengen met luchtfoto’s en satellietbeelden. Finaal maken we de link tussen het aanwezige groen en de opgemeten luchttemperatuur. Voor dit onderzoek zoeken we Leuvense tuinen en eigenaars die mee willen helpen om dit alles in kaart te brengen. Hieronder lees je alles over welke tuinen in aanmerking komen en wat er van jou wordt verwacht.

Meedoen aan dit onderzoek?

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar:

 • Mensen die hun tuin willen openstellen voor een eenmalige inventarisatie van de samenstelling van hun tuin. OF
 • Mensen die hun tuin willen openstellen voor een eenmalige inventarisatie én het plaatsen van een weerstation in de tuin (om een zicht te krijgen op de hittestress in de stad)

Wie komt in aanmerking?

 • Eigenaars van tuinen in Leuven-Centrum, Kessel-Lo of Heverlee (postcodes: 3000, 3001, 3010)
 • Er moet een internetverbinding aanwezig in de woning
 • Eigenaars die beschikbaar zijn voor een eenmalig bezoek van de wetenschappers aan de tuin in juni en/of juli. Wetenschappers van de KU Leuven zullen je in deze periode contacteren om een afspraak te maken om de tuin te bezoeken.

Wat wordt er van jou verwacht?

 • Toelating om de samenstelling van de tuin te inventariseren – in juni of juli.
 • Toelating om de samenstelling van de tuin te inventariseren én een digitaal draadloos weerstation te plaatsen in de tuin (dit kan op dezelfde dag). De afmetingen van het weerstation zijn beperkt tot ongeveer 40x20 cm en het station wordt op een paal in de tuin geplaatst. Het station wordt nooit opgehangen aan een gevel en kan dus geen schade berokkenen hieraan. Voor dit onderzoek blijft het weerstation in principe voor één jaar aanwezig in de tuin. – plaatsing in juni of juli.
 • Toegang tot jouw internetverbinding voor het automatisch doorsturen van temperatuurgegevens.
 • Interesse?

  Stuur tot en met 16 juni een kort mailtje naar ben.somers@kuleuven.be met je adres. Graag meteen ook aangeven of je jouw tuin enkel openstelt voor het inventariseren van de tuinsamenstelling, of ook voor het installeren van een weerstation.

  Na ontvangst van het mailtje contacteren de wetenschappers van KU Leuven je persoonlijk voor verdere opvolging.

  r

  Hoe past dit in onze Roadmap 2025/2035/2050?

  In Programma 10 van onze Roadmap (Groene en veerkrachtige ruimte) bespreekt werf 63 het hitte-eilandeffect en hoe we dit in Leuven moeten tegengaan. Tussen 2010 en 2016 lag het aantal hittegolfdagen in Leuven maar liefst 5 keer hoger dan in de landelijke gebieden van het Hageland. Een aantal beproefde oplossingen zijn beschikbaar en overlappen met andere werven van programma 10 in de Roadmap: ontharding van de bodem, meer bebossing, (stedelijke) ventilatie, aanwezigheid van stromend water en de materiaalkeuze in de bebouwde ruimte.

  Lees en/of download de Roadmap 2025/2035/2050 op deze pagina.