Ook in Leuven woekert een klimaatstrijd

Ook in Leuven woekert een klimaatstrijd

Nieuws
Ook in Leuven woekert een klimaatstrijd
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Overstap op groene stroom grootse impact op ecologische voetafdruk

Leuven, 14 juni 2018 - Begin november lanceerden we een website waarop inwoners van Leuven en daarbuiten gemakkelijk kunnen overstappen op groene stroom. Via www.leuvenswitcht.be zie je wat je jaarlijks kunt besparen bij zo’n overstap, waarna je direct kunt overschakelen naar een groenestroomcontract van een van de zeven geselecteerde leveranciers. Inmiddels zijn 715 huishoudens overgestapt, wat resulteert in een besparing van meer dan 274 ton CO₂. Die uitstoot is te vergelijken met de uitstoot van 56 autoritten rond de wereld.


Meer dan 39.000 auto's voor één dag van de baan

"Ons doel is 1.000 overgestapte huishoudens tegen het einde van 2018. We zitten dus mooi op schema, al zeggen wij natuurlijk geen ‘nee’ tegen meer dan 1.000 overstappers", aldus een gemotiveerde Katrien Rycken, coördinator van Leuven 2030. De overstappers bespaarden tot nu toe gezamenlijk meer dan 122.000 euro en 274 ton CO₂. "Die uitstoot is te vergelijken met de uitstoot van 56 autoritten rond de wereld of meer dan 39.000 auto's die voor één dag van de baan worden gehaald." Ter vergelijking: in Antwerpen bespaarden 717 deelnemers aan de Klimaatstrijd gezamenlijk 54 ton CO₂, waarmee ze voor één dag 7.847 auto's van de baan haalden. Via een app, For Good, kiezen deze deelnemers zelf hoe ze hun ecologische voetafdruk te lijf gaan: door bijvoorbeeld minder vlees te eten, minder met de auto te rijden of een boek te lezen in plaats van televisie te kijken.

We hebben het de inwoners van Leuven bovendien heel gemakkelijk gemaakt met Leuven Switcht

Katrien Rycken

Eenmalige actie met grote impact

Met Leuven Switcht richt onze vzw haar pijlen op energie. Overstappen op groene stroom is een eenmalige actie die een grote impact heeft op je ecologische voetafdruk. "Ongeveer 25% van de Leuvense uitstoot is het gevolg van de verbruikte elektriciteit", zegt Rycken. "Dat is ook de reden dat wij hier als vzw extra op inzetten."

"We hebben het de inwoners van Leuven bovendien heel gemakkelijk gemaakt met Leuven Switcht. Samen met onze leden hebben wij namelijk een aantal groene criteria opgesteld waaraan de energieleveranciers moeten voldoen. Alleen de leveranciers die aan onze groene criteria voldoen, hebben een plaatsje op www.leuvenswitcht.be. Zo is iedere overstapper verzekerd van groene stroom." Leuven Switcht is bovendien geen groepsaankoop. Rycken legt uit: "Bij een groepsaankoop gaat men doorgaans soepeler om met de criteria voor groene stroom. Er wordt vervolgens één energieleverancier gekozen; de leverancier die voor de gemiddelde persoon als goedkoopste uit de bus komt. Via Leuven Switcht vind je een goedkoop groenestroomcontract voor je persoonlijke verbruik."

De leveranciers die een plaats hebben op www.leuvenswitcht.be zijn Eneco, Ecopower, Energie2030, Aspiravi en Mega.

For Good handige tool voor burgers

"Maar met alleen groene stroom gaan we er niet geraken", benadrukt Rycken. "Het is echt een en-en verhaal. De app For Good, die Antwerpen gebruikt voor haar Klimaatstrijd, is een fantastische tool om als burger te zien wat jij kan doen om je persoonlijke CO₂-uitstoot te verminderen. Denk aan vaker op de fiets stappen, minder vlees eten of meer lokale producten kopen. Maar vergeet dus ook zeker niet te kijken naar je energiecontract. Door over te stappen op groene stroom breng je niet alleen je persoonlijke CO₂-uitstoot gevoelig naar beneden, maar kun je ook gemiddeld 170 euro besparen."

Leuven Switcht - Stap mee over op groene stroom