Plantaardige pionier in Leuven

Plantaardige pionier in Leuven

Landbouw & Voeding
I-Wen van Loving Hut, het eerste plantaardige restaurant van Leuven
p
I-Wen, eigenaresse van Loving Hut in Leuven
Het verhaal van
I-Wen

I-Wen Liu (34) is een pionier. In 2010 opende ze de Loving Hut, het allereerste plantaardige restaurant van Leuven. Vier jaar geleden opende ze ook de Veganerie. Haar twee restaurants liet ze vorig jaar versmelten tot de Loving Hut op het Rector de Somerplein.


I-Wen is één en al aanstekelijk enthousiasme. Natúúrlijk wil ze Sien van Leuven 2030 haar verhaal vertellen. Eerst maakt ze nog even een koffie en een thee – ja hoor, daar mag zeker een plantaardig koekje bij – en dan steekt ze van wal.

'Ik ben al mijn hele leven vegetariër. Ondertussen eet ik tien jaar volledig plantaardig. Uit compassie voor de dieren, die als voorwerpen behandeld worden in de vlees- en zuivelindustrie. Maar ik zie het ook als het best mogelijke voedingspatroon voor de toekomst van onze planeet, zowel voor het milieu, als voor het rechttrekken van het onevenwicht tussen Noord en Zuid. Wereldwijd gaan immers veel granen en soja naar het voeden van een gigantische veestapel. Als dat rechtstreeks naar de mensen zou gaan, kunnen we veel meer mensen van voedsel voorzien.'

Plantaardige muffins bij Loving Hut

Een hart voor de horeca

'Ik studeerde toegepaste economische wetenschappen. Ondernemen was dus een logische stap voor mij. Maar met de horeca had ik absoluut geen affiniteit. Ik begon aan dit avontuur zonder te weten wat me te wachten stond. Onderweg is duidelijk geworden dat ik dit graag én goed doe. Werken met mensen ligt me.'

Dat is duidelijk. I-Wen staat vol energie en goesting in haar team. Ook op haar vrije dag is ze voor dit gesprek met plezier naar de Loving Hut gekomen.

'Mijn roots liggen in Taiwan. Daar is een groot deel van de bevolking vegetariër. Vegetarische en volledig plantaardige eethuisjes zijn er alomtegenwoordig. In Taiwan ontdekte ik Loving Hut, een wereldwijde restaurantketen die plantaardige voeding laagdrempelig wil maken. Dat sprak me aan: laagdrempeligheid is voor mij heel belangrijk.'

De duurzaamste manier van eten

'We koken zo veel mogelijk met biologische producten. Door plantaardig en biologisch te koken, proberen we de duurzaamste manier van eten aan te bieden. Dat vind ik belangrijk, hoewel het niet altijd evident is, want biologisch geteelde groenten zijn vaak iets duurder. Die halve euro extra, dat zie ik als een middel van korte duur, waarmee we onze gezondheid en duurzaamheid op lange termijn kunnen beïnvloeden.'

'Om ons menu betaalbaar te houden, werken we bewust met zelfbediening. Velen wagen enkel hun kans eens een plantaardige maaltijd te kiezen als dat niet te duur uitvalt. Als het mogelijk was, zouden we de prijs nog verder drukken. Maar omdat we veel groenten bereiden, wat bijzonder arbeidsintensief is, kunnen we dat niet. Het huren van een pand in het centrum van Leuven is natuurlijk ook niet te onderschatten.'

Graag een groter plantaardig aanbod

Of ze nog toekomstplannen heeft? I-Wen is alvast een content mens, dat is aan haar te zien. Haar roeping heeft ze gevonden. Maar ze droomt van een meer plantaardige toekomst.

'Ik zie alles langzaam in de juiste richting evolueren: velen lopen spontaan bij ons binnen uit nieuwsgierigheid naar plantaardige voeding. Maar het is nog veel te gemakkelijk om vlees te eten, dus de evolutie mag sneller gaan. Ik droom van een 50/50-toekomst. Als de helft van de opties op restaurant plantaardig zou zijn, was het veel eenvoudiger om te minderen met vlees. Ook grote merken mogen van mij hun plantaardig aanbod uitbreiden. En als supermarkten via schaalvergroting plantaardige witte producten op de markt zouden brengen, weet ik zeker dat die massaal gekocht zouden worden.'

Eigenaresse Loving Hut