Project D: ambassadeurs voor duurzame voeding op school

Project D: ambassadeurs voor duurzame voeding op school

Nieuws
Leerlingen Paridaensinstituut zetten zich in voor duurzame voeding mijnLeuven, het jongerenlabel van de jeugddienst van Stad Leuven
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Donderdag 5 april — Met zeventien zijn ze, het jong geweld van het Paridaensinstituut dat ambitieuze experimenten wil uitvoeren rond duurzame voeding op school. Het doel? Zichzelf én leeftijdsgenoten uitdagen om bewuster aan de slag te gaan met duurzame voeding, zowel thuis als op school. Vol overtuiging kwamen ze op vrijdag 30 maart al met een eerste actie op de proppen: zelfgemaakte vegetarische lunch voor al hun medeleerlingen. En dat onder de noemer van Project D!


Kan vegetarisch middageten lekker zijn? Absoluut! Meer zelfs: je kan dat vegetarisch broodbeleg gewoon zelf maken. Dat bewijzen de zeventien ambassadeurs van Project D tijdens hun eerste experiment rond duurzame voeding in het Paridaensinstituut. Tijdens de week van 26 tot 30 maart serveerden ze daarom tijdens elke middagpauze vegetarische proevertjes aan hun medeleerlingen. Op vrijdag 30 maart organiseerden ze een inspirerende lunch voor alle leerlingen op school.

Maar daar stopt het niet. Dit voorjaar nog zullen deze ambassadeurs nog twee andere experimenten uittesten rond duurzame voeding. En dat binnen én buiten de schoolmuren.

- Boer tot bord
Zo gaan de jongeren van Project D in april op zoek naar de weg die voedsel aflegt vooraleer het op ons bord belandt. Mee groenten zaaien en koeien melken met de boeren. Schrik om hun handen vuil te maken, hebben ze niet. De ervaringen die ze opdoen, delen ze graag aan de hand van inspirerende filmpjes.

- No waste, good taste
Eindigen doen ze door uit de schoolmuren te breken en hun energie te steken in een overheerlijk foodfestival op het Damiaanplein. In elkaar gebokst met geredde voedingsmiddelen die, omwille van tegenvallend(e) gewicht, grootte, kleur… standaard in de vuilnisbak zouden belanden.

Project D - Ambassadeurs zetten zich in voor duurzame voeding

Project D

Eén semester lang gaan zeventien jongeren een intensief traject aan rond duurzame voeding. Tijdens het startweekend – op 17 en 18 februari – lieten ze zich al onderdompelen in de zes pijlers van duurzame voeding: vleesvermindering, lokale en seizoensgebonden producten, duurzame landbouw, eerlijke handel, voedselverspilling en duurzame vis. Ze focusten op problematieken maar ook inspirerende alternatieven. Want dat is de insteek van dit verhaal. ‘Wat kunnen we zelf doen om ons steentje bij te dragen?’ Helena Vermeersch - die meedeed aan het project ‘De Klimaatambassadeurs’ - en filmmaakster Laura Zuallaert leverden hen alvast een brok aan inspiratie.

Op basis van de inhoud die aan bod kwam, werden drie experimenten vastgelegd die de jongeren doorheen het schooljaar zullen lanceren. Op die manier willen ze iedereen in de omgeving stimuleren om bewuster aan de slag te gaan met duurzame voeding. En dat met als duidelijk bijkomend doel: grote cateraars zoals Sodexo overtuigen om ook hún aanbod te verduurzamen.

“Dat jongeren wakker liggen van duurzaamheid is zeker geen verrassing meer. Kijk maar naar het project De Klimaatambassadeurs, dat enkele jaren geleden een groot succes kende. Het is dan ook positief dat het Paridaensinstituut mee op de kar springt en dat leerlingen het heft in eigen handen nemen rond dit thema. Die creatieve ondernemingszin kunnen we alleen maar aanmoedigen”, aldus schepen van jeugd, Dirk Vansina.

Good Food @ School

Project D kadert binnen een groter project rond duurzame voeding op school: Good Food @ School. Een samenwerking tussen Vredeseilanden/Rikolto en stad Leuven, waar zowel directie, leerkrachten als cateraars (zoals Sodexo) aan deelnemen. De missie van Good Food @ School is om scholen te ondersteunen bij het implementeren van een duurzaam voedingsbeleid, zowel in de refter als in de klas. Maar dit project gaat veel verder dan Leuven alleen. Ook in andere centrumsteden worden pilootprojecten uitgewerkt. Vredeseilanden/Rikolto zet zich in om binnen vijf jaar het hele voedingsaanbod op school duurzamer te maken.

Project D - Vegetarische lunch