Rector De Somerplein wordt groener

Rector De Somerplein wordt groener

Nieuws
Natuur
Rector De Somerplein in Leuven wordt groener
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Tegen de zomer moet het Rector De Somerplein in Leuven er groener uitzien. Zo komen er plantenbakken op de trappen en wordt er een lange bloembak gezet op de balustrade langs de rijweg.


Na overleg met de ontwerpers en handelaars in de buurt, werd een ontwerp goedgekeurd voor de vergroening van het Rector De Somerplein. Het nieuwe plan komt van ontwerpbureau Pauwels, dat ook de Dijleterrassen uittekende. Het plein zal niet volledig heraangelegd worden. Onder het plein bevinden zich namelijk veel leidingen, waardoor er niet zomaar putten voor bomen kunnen worden gegraven.

Bloemen en bomen

Aan de zijkanten van de grote trappen nabij Standaard Boekhandel en op de trappen zelf komen plantenbakken. Aan de andere kant van het plein komt er groen in vier niveaus. Er worden ook zitbanken voorzien en extra groen aan de gevels.

Tussen de Grote Markt en de Tiensestraat komen drie nieuwe bomen en op de balustrade langs de rijweg wordt een lange bloembak gezet. Het originele plan waarbij de glazen wand van de fietsenstalling tot groene wand wordt omgebouwd, bleek te duur. Het huidige plan kost bijna 400.000 euro.

Tegen de zomer moeten werken klaar zijn

Tegen de zomer moeten de werken klaar zijn. "Alles zal afhangen van het bedrijf dat de bloembakken maakt", zegt schepen Dirk Robbeets. "We hopen dat die voor het voorjaar geleverd worden, want we moeten ons houden aan de periodes waarin we het groen kunnen aanplanten. Sowieso zal het een tweetal jaar duren voor het plein echt mooi is, omdat het natuurlijk groeitijd nodig heeft. Maar dit ontwerp leidt alles zeker in de goede banen."

Rector De Somerplein

Bronnen: ROB-tv en Het Nieuwsblad.