ROB-tv reeks 'Leuven: 2030'

ROB-tv reeks 'Leuven: 2030'

Nieuws
ROB-tv reeks 'Leuven: 2030'
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Achter elke deur in Leuven schuilt een uniek verhaal. In de nieuwe reeks van ROB-tv duiken we in het verhaal van enkele Leuvenaars, die elk op hun eigen manier werken aan een betere stad. We krijgen onder andere inzicht in de dromen van een jong gezin, worden meegenomen op ‘reis’ door een schipper op de Vaart en zien hoe een bijzondere boerin meer kleur geeft aan Leuven. De reeks, die gemaakt is in samenwerking met het Leuvense productiehuis Nieveranst en Leuven 2030, is vanaf 26 april te zien op ROB-tv. Acht afleveringen lang tonen verschillende Leuvenaars hoe zij samenwerken aan een stad met minder uitstoot en meer toekomst.


"Als regionale zender houden we de vinger aan de pols in Oost-Brabant. Almaar meer mensen engageren zich om onze regio leefbaar te houden en aangenamer te maken voor de inwoners van morgen", vertelt hoofdredacteur van ROB-tv Dirk Roelens. "Niet met ingewikkelde of dure projecten, maar door meestal heel eenvoudige wijzigingen in hun leven van elke dag. Met deze reeks willen we tonen hoe leven, wonen en werken in Leuven er in 2030 wel eens fundamenteel anders zou kunnen uitzien."

Op adem komen in gezonde, leefbare stad

"Leuven: 2030 is een noodzakelijke docureeks die ingaat tegen het cynisme rond de opwarming van de aarde en resoluut kiest voor optimisme én het geloof in een duurzame toekomst!" Mediahuis Nieveranst blikt door de ogen van de 10-jarige Anaboo alvast vooruit naar die toekomst. "In het jaar 2030 wordt Anaboo 24 jaar en wordt het hoog tijd dat de volgende generatie op adem kan komen in een gezonde en leefbare stad."

Veranderende mindset

"In Leuven is er al veel beweging op het vlak van duurzaamheid. We merken dat er een veranderende mindset is bij burgers, bedrijven, organisaties en overheden en dat zij een antwoord willen bieden op de klimaatuitdaging die bepalend zal zijn voor onze toekomst. Maar niet elk initiatief is even zichtbaar, en dat is jammer. Wij zijn daarom héél blij met de reeks van ROB-tv, die laat zien op welke verschillende manieren Leuvenaars zich inzetten voor een leefbare, klimaatneutrale stad, maar tegelijkertijd ook: voor een beter leven voor zichzelf", zegt Katrien Rycken, coördinator van vzw Leuven 2030.

Maak alvast kennis met enkele hoofdpersonages

Patrick, schipper in hart en nieren
Voor Patrick geen files of stress in het verkeer maar wel het ruisende water en een paar eenden die met de stroom meevaren. Hij vaart voor bouwbedrijf Célis met materialen van Wallonië naar Leuven. Leuven binnenvaren met één oog op het water en het andere op de files op de E314 boven hem overtuigen Patrick keer op keer dat binnenvaart een oplossing is voor al dat stilstaand verkeer.

Sarah en Sofie, schoonzussen die cohousen
Schoonzussen Sarah en Sofie hebben elk hun gezin en huis, maar toch kiezen ze ervoor om met heel de familie te gaan samenwonen. Kleiner wonen dus, duurzamer leven en altijd familie om je heen. Het klinkt hen als muziek in de oren. Samen bezoeken ze een cohousingproject in Boutersem om te zien hoe het er in de praktijk aan toegaat.

Matteus, student die werkt aan gebouwen en energie Vanuit zijn ingenieursopleiding leert Matteus andere studenten, handelaars, scholen en bedrijven hoe ze energie kunnen besparen en hoe om te gaan met verschillende soorten energie. De inzet van studenten hoeft volgens hem niet groot te zijn. De fiets, een drinkbus en samen koken zorgen al voor een betere wereld.

'Leuven: 2030’ telt acht afleveringen en wordt elke woensdag uitgezonden op ROB-tv vanaf 18.30 uur, na het nieuws. De eerste aflevering is op woensdag 26 april. Een aflevering gemist? Elke vrijdag kan je naar een herhaling kijken.