Speelplaats wordt klimaatcamping

Speelplaats wordt klimaatcamping

Nieuws
klimaatcamping
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

6 juni 2019 - Ook dit jaar organiseren tal van Leuvense scholen, onder begeleiding van Stad Leuven, een klimaatcamping. Voor één nacht wordt de speelplaats van deze scholen omgetoverd tot een camping, waarbij onderwerpen zoals het klimaat en duurzaamheid centraal staan. Op die manier willen ze de leerlingen, ouders en leerkrachten sensibiliseren rond de klimaatuitdagingen.


Enkele jaren geleden riep Leuven 2030 het concept van een klimaatcamping in het leven. Tijdens deze klimaatcampings worden scholieren van het basis- en middelbaar onderwijs ondergedompeld in de wereld van klimaat en duurzaamheid. Overnachten in de buitenlucht, op de speelplaats of in een park, nadenken over klimaatacties die de school kan nemen en een streepje muziek. Dat is de setting die Leuvense scholen, in samenwerking met de stad Leuven en Leuven 2030, creëren om hun leerlingen te betrekken bij onderwerpen zoals klimaatverandering en duurzaamheid. Tijdens de klimaatcamping kunnen de kinderen meedoen aan duurzame workshop zoals bijenwasdoeken maken, zelf scrunchies naaien van oude stoffen, zelf tandpasta maken, een bijenhotel of meubelen bouwen, portefeuilles maken van drankkartons, … .

Op de boerenbuiten

Dit jaar nemen 19 scholen deel aan de klimaatcamping. Zestien scholen slaan hun tenten op in de eigen schoolgebouwen. Drie scholen, die niet op hun eigen speelplaats kunnen kamperen, zetten hun tentje op de velden van BoerEnCompagnie aan de Abdij van Park. “Op die manier brengen we leerlingen nog dichter bij de voedselketen en de natuur. We willen jongeren het belang van natuur dicht bij de stad tonen. Al dat groen is belangrijk voor onze gezondheid, onze voedselproductie, ons welbevinden maar ook voor onze strijd tegen de klimaatverandering. Onderzoek wees bijvoorbeeld uit dat een boom ongeveer evenveel verkoeling brengt als tien aircotoestellen”, aldus David Dessers, schepen van klimaat en duurzaamheid.

klimaatcamping

De Appeltuin deed er dinsdag 4 juni de aftrap. Omdat er stormweer voorspeld was, besloten ze niet te blijven slapen. Wel kookten de kinderen een heerlijk middagmaal met lokale producten van het veld. Vandaag was het de beurt aan De Ark. De kinderen bereidden een zomerbar voor en maakten toastjes met faux Martino spread en vlierbloesem ijsthee. Een ander groepje kinderen maakte zelf rabarberconfituur, gemaakt van rabarber van het veld, voor een lekker ontbijt. De vroege vogels kunnen morgen om 8u met boerin Ine op pad om het melken van koeien eens live te volgen.

Een duurzame toekomst

Dit jaar was het klimaat, meer dan ooit, een hot topic bij leerlingen van het basis- en middelbaar onderwijs. Veel van hen kwamen (wekelijks) op straat om een ambitieus klimaatbeleid te vragen. Zo’n klimaatcamping is dus de perfecte afsluiter van het schooljaar en een leuke manier om de leerlingen te tonen hoe iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen aan een gezond, leefbaar en klimaatneutraal Leuven.

klimaatcamping