Switchen deden we samen

Switchen deden we samen

Energie
Nieuws
Leuven Switcht - Stap mee over op groene stroom
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Met Leuven Switcht had Leuven 2030 het doel zoveel mogelijk Leuvenaars op groene stroom te laten overstappen. Na twee jaar ronden we deze campagne af en willen we onze 797 switchers bedanken om samen met ons te kiezen voor een groene en duurzame energiebron. Heb je de overstap naar groene stroom nog niet gemaakt, maar ben je wel geïnteresseerd om dit te doen? Bekijk hieronder waar je snel en goedkoop leveranciers vergelijkt en de overstap maakt.


Switchen deden we samen

Een leefbaar en klimaatneutraal Leuven, dat is wat wij voor ogen hebben! Om de CO₂-uitstoot op ons grondgebied te verlagen, is het belangrijk dat alle Leuvenaars de handen in elkaar slaan. Drie zaken bepalen hoofdzakelijk onze persoonlijke CO₂-uitstoot: hoe wij ons verplaatsen, wat we eten en de energie die we thuis verbruiken. De stroom die door Leuvenaars aangekocht wordt, is vandaag in de eerste plaats nog grijze stroom die geproduceerd wordt uit fossiele energiebronnen. Dit terwijl een overstap naar een groene stroomleverancier heel erg eenvoudig is.

In 2017 heeft Leuven 2030 daarom ingezet op die laatste factor en lanceerde we de twee jaar durende campagne Leuven Switcht. Met Leuven Switcht creëerde Leuven 2030 een online tool die op enkele minuten tijd een overzicht van goedkope groenestroomcontracten toonde en de overstap naar groene stroom in een paar muisklikken afhandelde. Nu de looptijd van onze Leuven Switcht campagne verstreken is, kunnen we met trots zeggen dat we mooie resultaten hebben geboekt in de Leuvense samenleving. Zo kunnen we spreken van een totaal van 797 switchers en zorgden zij voor een besparing van 338,81 ton CO₂ dankzij hun overstap.

Hoe stap ik nu over naar groene stroom?

Leuven Switcht was een project van twee jaar en dat betekent helaas dat de tool niet meer online staat. Maar gelukkig is overstappen naar groene stroom nog steeds eenvoudig en goedkoop!

Op mijngroenestroom.be krijg je een zorgvuldig overzicht van alle energieleveranciers en hoe groen hun stroom net is. Bekijk hoe goed jouw huidige leverancier scoort of maak gebruik van hun vergelijker. Met de vergelijker van mijngroenestroom.be krijg je een vergelijking van de aanbiedingen voor groene stroom op maat van jouw verbruik. Wil je van leverancier overstappen na het lezen van alle informatie op de website? Daar helpen ze jou graag een handje mee!

Ook VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, helpt jou graag op weg om een duurzame energieleverancier te kiezen. Met de Groencheck van VREG kan je controleren of het groene elektriciteitscontract met jouw leverancier ook écht groen is. Je ziet er meteen het percentage groene stroom dat jouw elektriciteitsleverancier je de afgelopen maanden leverde. Met de Herkomstvergelijker kunnen gezinnen en bedrijven voor elk energiecontract van elke energieleverancier controleren waar de stroom precies vandaan komt. Je kan nagaan uit welke energiebronnen de elektriciteit precies is samengesteld, en uit welke landen en regio's hij komt.

Samen gaan we voor minder uitstoot en meer toekomst!