Switchers aan het woord

Switchers aan het woord

Nieuws
Switchers aan het woord
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Al 655 Leuvense huishoudens stapten over op groene stroom via Leuven Switcht. Enkele switchers namen de tijd om het over hun beweegredenen en hun ervaringen met onze tool te hebben. Lees hier hun verhalen!


Anne De Laet

Anne (60)

"Energie wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar. En er is ook zoveel concurrentie tussen al die leveranciers dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is écht groene stroom? Wat is het goedkoopste? En welke leveranciers zijn er eigenlijk? Ik wist het niet.

Ik vind het goed dat vzw Leuven 2030 de Leuvenaars helpt om een groene én goedkope energieleverancier te vinden. De campagne heeft me gesterkt om de overstap te maken, en dat ging best makkelijk.

Ik maak er graag reclame voor bij anderen."

- Anne De Laet

Frederic Haven

Frederic (48)

"Ik was al lang van plan om over te schakelen naar 100% groen, en ‘Leuven Switcht’ heeft me het duwtje in de rug gegeven.

Bovendien moet ik bij mijn nieuwe leverancier geen vaste kosten betalen, enkel mijn verbruik. Dat is het eerlijkst, vind ik.

Duurzaamheid is erg belangrijk voor mij. Mijn woning is energieneutraal, en in mijn gezin gebruiken we de auto amper. Ik verhuur enkele woningen in Leuven, en de huurders spoor ik aan om over te schakelen op groene energie. Dat is me toch al bij enkelen gelukt."

- Frederic Haven

Katrien Goossens

Katrien (45)

"Ik was vorig jaar al overgeschakeld op groene energie, via een groepsaankoop. Maar achteraf merkte ik dat Greenpeace die leverancier niet als groen beschouwt. Toen ik mijn contract moest hernieuwen, zag ik bovendien dat er heel wat extra kosten zouden bijkomen. Voor hetzelfde bedrag kon ik overschakelen op zuiver groene energie. De keuze was snel gemaakt!

Ik heb bewust geen eigen auto meer en doe aan autodelen. Ik koop ook zoveel mogelijk lokale producten. Als je kinderen hebt, denk je na over hun toekomst. Daarom wil ik mijn eigen voetafdruk zoveel mogelijk beperken."

- Katrien Goossens

Mariame Keita - Leuven Switcht

Mariame (22)

"Sommige mensen worden vegetariër om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat is een redelijk grote opoffering, vind ik, ook al ben ik zelf vegetariër. Overstappen op groene stroom vraagt echt maar een kleine inspanning, zeker met deze tool. Je moet gewoon een formulier invullen. En het hoeft niet eens méér te kosten."

"Ik ben VN-vertegenwoordiger bij de Vlaamse Jeugdraad, en in die functie werk ik veel rond duurzaamheid. Groene energie is belangrijk, maar minstens even belangrijk is dat je niet te veel energie verspilt. Met die boodschap probeer ik zoveel mogelijk jongeren te bereiken."

- Mariame Keita

Rik Verschuere - Leuven Switcht

Rik (80)

"Ik dacht er al jaren aan om over te stappen naar groene energie, maar ik zag op tegen het papierwerk. Tot ik die brief van de stad kreeg waarin stond dat het helemaal niet ingewikkeld is. Ik dacht: ’t is nu of nooit. Leuven heeft de laatste jaren heel wat gepresteerd op het vlak van duurzaamheid, en daar mogen we als inwoners best fier op zijn."

"Bij het invullen van het online-formulier kon ik even niet verder, maar toen heb ik met de klantendienst gebeld, en zij hebben me verder geholpen. Een vriend vertelde me dat hij intussen ook is overgestapt. Ik vind het een heel goed initiatief."

- Rik Verschuere

Imke Courtois - Leuven Switcht

Imke (29)

"Hoe ouder ik word, hoe meer ik me bewust word van onze ecologische voetafdruk. Ik ben zeker geen toonbeeld van milieubewustzijn, daar ben ik heel eerlijk in, maar ik probeer me wel meer te engageren voor een groenere toekomst. Tot voor kort was ik nog aan het sparen voor een nieuw terras, nu denk ik eraan het geld te spenderen aan zonnepanelen."

"Toen Leuven 2030 me vroeg om de campagne mee uit te dragen, heb ik geen seconde getwijfeld. Ik denk dat veel mensen baat hebben bij een duidelijke en overzichtelijke tool die hen helpt om de overstap te maken. Ik zit nu bij een leverancier die ik tot voor kort niet eens kende. Dat zegt veel, vind ik. Bovendien bespaar ik 240 euro per jaar."

r

Wat is Leuven Switcht?

Via Leuven Switcht wil vzw Leuven 2030 zoveel mogelijk Leuvenaars laten overstappen op groene stroom.

Hoe? Via een unieke vergelijkingstool. De tool maakt een vergelijking tussen groenestroomcontracten van verschillende Belgische energieleveranciers. Deze leveranciers werden op voorhand door de vzw getoetst aan enkele groene criteria, zo ben je dus verzekerd van een 100% groenestroomcontract.

Daarnaast zet Leuven Switcht in op gemak én financieel voordeel. Om over te stappen op een groenestroomcontract heb je geen kennis over je huidige energieverbruik nodig. Je krijgt een overzichtelijke oplijsting die is gerangschikt volgens prijs. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over je oude contract, je nieuwe leverancier zegt dit voor jou op. Door over te stappen op groene stroom kan je bovendien geld besparen. Gemiddeld wordt er dankzij de overstap zo'n 184 euro bespaard!

Stap zelf over op groene stroom via www.leuvenswitcht.be!