Vier tips om duurzamer te consumeren

Vier tips om duurzamer te consumeren

Consumptie
Nieuws
Vier tips om duurzamer te consumeren
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Drie zaken bepalen een groot deel van onze persoonlijke CO₂-uitstoot: hoe we ons verplaatsen, de energie die we verbruiken en hoe we consumeren. Je consumptie- en eetgedrag kan je gelukkig heel makkelijk aanpassen. Begin alvast met deze tips!


1. Koop bewust lokaal

Doe boeren van hier een plezier

Het transport dat nodig is om voedsel tot bij ons te brengen, heeft een groot aandeel in de CO₂-uitstoot. Koop daarom lokale en seizoensgebonden producten. Beiden vereisen minder transport en dit betekent dus minder uitstoot! Benieuwd welke groenten je in welk seizoen kan kopen? Check dan zeker de groentekalender.

Tip: Ooit al gehoord van community supported agriculture? Bij deze boerderijen kan je een 'oogstaandeel' kopen. In ruil hiervoor mag jij verse, lokaal geproduceerde groenten en fruit oogsten voor eigen gebruik. Neem hier zeker een kijkje voor meer informatie en voorbeelden van zelfoogstboerderijen in de buurt van Leuven.

Voor een algemeen overzicht van producenten waar je rechtstreeks bij de boer kan kopen, voedselteams, buurderijen, CSA, markten, etc. kan je terecht op de site van 'Recht van bij de boer'. Je kan er makkelijk zoeken op postcode en krijgt een overzicht met de nodige achtergrondinfo, zowel in de vorm van een lijst als afgebeeld op kaart.

2. Water uit de kraan

Water uit de kraan

Kraantjeswater is minstens zo gezond als flessenwater én bovendien is het 500 tot 1000 keer goedkoper dan water uit flessen.

De productie van plastic flessen en het transport ervan zorgen voor een gigantisch verbruik van energie en grondstoffen. De flessen worden daarnaast vaak niet gerecycleerd, wat alleen maar bijdraagt aan de (nu al) enorme afvalberg.

Drink daarom water van de kraan en gebruik hervulbare flesjes voor onderweg of buitenshuis.

3. Flexitariër is de norm

Flexitariër is de norm

Dat veeteelt een slechte impact heeft op het klimaat heb je wellicht al vaker gehoord. Toch is het belangrijk om te benadrukken dat de vleesconsumptie vandaag nog steeds véél te groot is. Probeer daarom minstens één keer per week geen vlees te eten. Wist je dat elke dag zonder vlees gelijk staat aan een besparing van 1100 liter water (dat zijn wel tien baden) of 2,1kg broeikasgassen (wat evenveel is als 15km met de auto rijden)? Inspiratie nodig voor lekkere en gemakkelijke groentegerechten? Neem zeker hier een kijkje.

Tip: Let op voor sluipvlees. Vaak denken mensen bij vegetarisch eten enkel aan hun avondmaaltijd en zien ze daarbij beleg tussen hun boterhammen of snacks over het hoofd.

4. Winkel met je eigen verpakkingen

Winkel met je eigen verpakkingen

Verpakkingsvrij winkelen wordt steeds populairder in België. Het heeft dan ook tal van voordelen! Minder verpakkingen betekent minder vervuiling en verspilling van grondstoffen en energie. Daarnaast kan je exact afwegen hoeveel je nodig hebt van een bepaald product en ga je zo voedselverspilling tegen.

Tip: In Leuven kan je terecht bij Content of bij Biotoop. Check zeker ook deze website voor andere verpakkingsvrije winkels in België!