Vijf tips om je duurzaam te verplaatsen

Vijf tips om je duurzaam te verplaatsen

Mobiliteit
Vijf tips om je duurzaam te verplaatsen
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

De manier waarop we ons verplaatsen heeft een grote impact op onze CO₂-uitstoot én op hoe onze leefomgeving wordt ingevuld. Oplossingen hoeven helemaal niet drastisch of onaangenaam te zijn. Bekijk deze vijf tips die jouw leven, maar vooral onze toekomst, aangenamer zullen maken!


1. Fiets

Fiets

Heel voor de hand liggend: neem de fiets in plaats van de auto. Er zijn zoveel opties!

  • Neem een Blue-bike abonnement: Op meer dan 50 locaties kan je in België een Blue-bike fiets huren/ontlenen. Perfect dus om de stad te verkennen in combinatie met de trein!
  • Neem een kinderfietsabonnement: Velo biedt een abonnement aan waarbij je elk jaar een fiets kan huren en kan inwisselen tegen een grotere.
  • Koop een plooifiets die je meeneemt op de trein, tram of bus of overweeg een bakfiets waarmee je boodschappen kan doen.

2. Toch de auto?

Toch de auto

Heb je toch geregeld een auto nodig? Ook voor autorijden bestaan er meer duurzame opties. Denk maar aan carpoolen 2.0 via BlaBlaCar bijvoorbeeld. Via de website vind je personen die naar dezelfde bestemming rijden. Je kan voor een kleine prijs een zitplaats in iemands auto reserveren.

Een stapje verder dan carpoolen 2.0 is autodelen . Hier zijn verschillende opties voor: direct huren van de auto-eigenaar, autodelen met je buren of autodelen via een autodeelbedrijf. Ontdek hier de verschillende opties.

3. Duurzame levering

Duurzame levering

Maar liefst 25% van de Leuvense CO₂-uitstoot is afkomstig van vervoer. Niet enkel de manier waarop jij jezelf verplaatst speelt hier een rol in, ook de manier waarop goederen voor jouw gebruik worden vervoerd hebben een aandeel. In Leuven zijn er al heel wat alternatieven om jouw pakketjes duurzaam op te sturen of te laten afleveren.

  • Vi-tes: Vi-tes staat voor een groene, flexibele en snelle stadsdistributie. Bloemen, officiële documenten, relatiegeschenken, pakketten tot 200 kg, enzovoort. Alles wordt 100% uitstootvrij en stipt door fietskoeriers geleverd.
  • Bringme: Bringme plaatst Bringme Boxen in bedrijven én in de residentiële sector die dienen als uitwisselingspunt, zowel voor zakelijk als privégebruik. Via de app kan je er heel makkelijk pakketjes laten leveren, ruilen, retourneren en verzenden.

Neem ook zeker hier een kijkje voor meer mogelijkheden voor bedrijven.

4. Compenseer je CO₂-uitstoot

Compenseer je CO₂-uitstoot

Je eigen CO₂-uitstoot zo laag mogelijk houden, is de beste manier om de klimaatverandering aan te pakken, maar op sommige momenten lukt dit misschien minder goed. Om je vliegreizen, autoritten en energieverbruik te compenseren, kan je daarom investeren in duurzame projecten.

Via Treecological kan je bijvoorbeeld de CO₂-uitstoot van je autoverkeer of vliegtuigreis berekenen. De calculator vertelt je hoeveel je kan schenken en hoeveel hectare bos je daarmee kan planten. Treecological plant met jouw gift niet alleen bossen in Vlaanderen, maar bijvoorbeeld ook in Ecuador.

Tip: Veel vliegtuigmaatschappijen bieden al vliegtuigcompensaties aan. Deze zitten dan verrekend in jouw vliegticket. Check dit dus zeker alvorens een ticket te boeken!

Wil je geen specifieke reis compenseren maar over het algemeen zorgen voor meer bebost gebied? WeForest is een Leuvense organisatie, ondertussen verspreid over drie continenten en 12 landen, die pleit voor een wereld waarin verschillende actoren samenwerken aan het beheer van beboste gebieden. Zo willen ze niet alleen de klimaatverandering, maar ook armoede tegengaan en de biodiversiteit beschermen. Bekijk hier hoe het werkt.

5. Bereken je uitstoot per verplaatsing

Bereken je uitstoot per verplaatsting

Dat een vliegtuig het meest vervuilende vervoersmiddel is, daar ben je je van bewust. Maar hoe groot is het verschil in CO₂-uitstoot nu precies, als je jouw verplaatsing met de auto, de trein of het vliegtuig zou doen?

De Ecopasser laat het je duidelijk zien, zodat je voor het meest duurzame alternatief kunt kiezen.