Vijf tips om jouw woning energievriendelijk te maken

Vijf tips om jouw woning energievriendelijk te maken

Energie
Gebouwen
Nieuws
Vijf tips om jouw woning energievriendelijk te maken
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Klimaatactie begint bij jezelf én is bovendien makkelijker dan je zou denken. Kom hier in vijf makkelijke tips te weten hoe je bij jou thuis energie en geld kan besparen!


1. Verlicht slim

Verlicht slim

Kies voor energiezuinige verlichting. Vervang gloeilampen door energiezuinige lampen zoals led-lampen. Led-verlichting is momenteel de meest energiezuinige verlichting op de markt en is tot wel 85 procent zuiniger dan de ouderwetse gloeilamp. Een led-lamp gaat wel 30 jaar mee en verbruikt wel tien keer minder elektriciteit dan een gloeilamp. Ze bestaan bovendien in allerlei verschillende (en warme!) kleuren.

Led-verlichting kan je ook nog eens tot tientallen euro’s per maand op de energierekening besparen!

2. Verwarm je niet arm

Verwarm je niet arm

Het verwarmen van onze woningen is een van de voornaamste bronnen van CO₂-uitstoot. Verwarm dus slim, en enkel waar nodig! Zet je verwarming ’s nachts en wanneer je niet thuis bent uit. Probeer daarnaast tot maximum 19 à 20°C te verwarmen. Zorg er ook voor dat je de warmte goed bijhoudt: sluit je gordijnen wanneer het donker wordt en gebruik tochtrollen en tochtstrips aan ramen en deuren.

Extra tip: Laat je verwarmingsketel na 20 jaar vervangen door een efficiëntere ketel die is aangepast aan de ruimtes in jouw huis.

3. Isoleer

Isoleer

Zo’n 50 tot 75% van het energieverbruik van een gemiddeld huishouden gaat naar verwarming. Indien je jouw woning goed isoleert, zal je merken dat je energiefactuur daalt en het comfort in huis verhoogt.

Isolatie voorkomt tocht- of vochtproblemen en zorgt het hele jaar door voor een meer gelijkmatige binnentemperatuur.

Begin met het isoleren van je dak, zo’n 30% van je energie gaat namelijk langs die kant naar buiten! Pak daarna ook de buitenmuren en je vloer aan. Neem ook zeker je leidingen onder handen.

4. Elektrische energieverkwisters

Elektrische energieverkwisters

Elektrische apparaten zijn alomtegenwoordig in jouw huis, maar sommige ervan zijn enorme energieverkwisters. Het correct gebruik van deze apparaten kan je heel wat energie en kosten besparen! Als je je elektrische apparaten volledig uitschakelt in plaats van ze op slaapstand te zetten, kan je zo’n €80 per jaar besparen.

Ben je aan het koken? Dek je kookpannen dan af met een deksel, de gaartijd zal drie keer zo snel gaan. Schakel daarnaast je fornuis enkele minuten voor het einde van de kooktijd uit.

5. Zo groen als stroom

Zo groen als stroom

Wil je je steentje bijdragen aan een klimaatneutrale toekomst? Denk dan zeker eens na over een groenestroomcontract. Via de gemakkelijke tool op www.leuvenswitcht.be vind je snel een goedkoop groenestroomcontract op jouw maat.

Twijfel dus niet en switch naar groen! Het is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de toekomst van onze stad.

Extra tip!

Neem contact op met de Energiecoach voor gratis duurzaam advies. Bij hem kan je terecht met al je vragen over energie sparen en duurzaam (ver)bouwen. Of je nu vragen hebt over je energiecontract, over interessante premies of wilt weten hoe je energiezuinig kunt renoveren – de Energiecoach staat voor je klaar. Je kan een afspraak maken door te bellen naar 016 27 24 06 of door een mail te sturen naar energiecoach@leuven.be.

Energiecoach