Vijf tips om jouw woning energievriendelijk te maken

Vijf tips om jouw woning energievriendelijk te maken

Nieuws
Energie
Gebouwen
Vijf tips om jouw woning energievriendelijk te maken
p
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Klimaatactie begint bij jezelf én is bovendien makkelijker dan je zou denken. Kom hier in vijf makkelijke tips te weten hoe je bij jou thuis energie en geld kan besparen!


1. Verlicht slim

Verlicht slim

’s Winters is het vroeg donker en brandt jouw verlichting waarschijnlijk langer. Kies daarom voor efficiënte én milieuvriendelijke verlichting. Vervang gloeilampen door energiezuinige lampen zoals ledverlichting. Een ledlamp verbruikt wel tien keer minder elektriciteit dan een gloeilamp en ze bestaan bovendien in allerlei verschillende (en warme!) kleuren.

Laat daarnaast ook je spaar- en neonlampen recycleren, ze bevatten kwik dus horen thuis bij het klein gevaarlijk afval.

2. Verwarm je niet arm

Verwarm je niet arm

Het verwarmen van onze woningen is een van de voornaamste bronnen van CO₂-uitstoot. Verwarm dus slim, en enkel waar nodig! Zet je verwarming ’s nachts en wanneer je niet thuis bent uit. Probeer daarnaast tot maximum 19 à 20°C te verwarmen. Zorg er ook voor dat je de warmte goed bijhoudt: sluit je gordijnen wanneer het donker wordt en gebruik tochtrollen en tochtstrips aan ramen en deuren.

Extra tip: Laat je verwarmingsketel na 20 jaar vervangen door een efficiëntere ketel die is aangepast aan de ruimtes in jouw huis.

3. Isoleer

Isoleer

Zo’n 50 tot 75% van het energieverbruik van een gemiddeld huishouden gaat naar verwarming. Indien je jouw woning goed isoleert, kan je heel wat besparen. Begin met het isoleren van je dak, zo’n 30% van je energie gaat namelijk langs die kant naar buiten! Pak daarna ook de buitenmuren en je vloer aan.

Als je niet genoeg krijgt van al dat isoleren, neem dan zeker ook je leidingen onder handen. Geïsoleerde leidingen zijn ’s winters beschermd tegen de koude en voorkomen dat de warmte in je woning langs deze weg naar buiten ontsnapt.

4. Elektrische energieverkwisters

Elektrische energieverkwisters

Elektrische apparaten zijn alomtegenwoordig in jouw huis, maar sommige ervan zijn enorme energieverkwisters. Het correct gebruik van deze apparaten kan je heel wat energie en kosten besparen! Als je je elektrische apparaten volledig uitschakelt in plaats van ze op slaapstand te zetten, kan je zo’n €80 per jaar besparen.

Ben je aan het koken? Dek je kookpannen dan af met een deksel, de gaartijd zal drie keer zo snel gaan. Schakel daarnaast je fornuis enkele minuten voor het einde van de kooktijd uit.

5. Zo groen als stroom

Zo groen als stroom

Wil je je steentje bijdragen aan een klimaatneutrale toekomst? Denk dan zeker eens na over een groenestroomcontract. Via de gemakkelijke tool op www.leuvenswitcht.be vind je snel een goedkoop groenestroomcontract op jouw maat.

Twijfel dus niet en switch naar groen! Het is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de toekomst van onze stad.

Extra tip!

Neem contact op met de Energiecoach voor gratis duurzaam advies. Bij hem kan je terecht met al je vragen over energie sparen en duurzaam (ver)bouwen. Of je nu vragen hebt over je energiecontract, over interessante premies of wilt weten hoe je energiezuinig kunt renoveren – de Energiecoach staat voor je klaar. Je kan een afspraak maken door te bellen naar 016 27 24 06 of door een mail te sturen naar energiecoach@leuven.be.

Energiecoach