Vijf tips voor duurzame cadeaus tijdens de feestdagen!

Vijf tips voor duurzame cadeaus tijdens de feestdagen!

Consumptie
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

De feestdagen komen eraan! Ondanks dat de feestdagen dit jaar anders gevierd zullen worden, is er waarschijnlijk één constante: cadeaus! Heb je al eens zitten mijmeren dat je de feestdagen graag wat duurzamer zou willen vieren? Dan is deze gids met tips over duurzame cadeaus er één voor jou.


1. Een bijdrage aan een duurzame toekomst

De gemakkelijkste stap in het verduurzamen van de cadeaus die je geeft, is het elimineren van overbodige spullen. Bij gebrek aan ideeën wordt soms goedbedoeld gegokt op een grappig, maar nutteloos geschenk: een gigantisch wijnglas, een beeldje van een pratende minion of een setje wc-golf.

Dat levert een grappig moment op, maar de kans is klein dat de ontvanger die spullen koestert en gebruikt. Jammer van de grondstoffen, de moeite en het geld. Een alternatief voor een willekeurig cadeau is het geven van een dienst. Door te kiezen voor zo'n cadeau geef je de ontvanger niet enkel iets materieels of nuttigs, maar ook een goed gevoel: hij/zij kan dankzij jouw cadeau bijdragen aan een duurzame toekomst.

Een paar ideeën:

2. Materiële cadeaus

Als je het toch fijner vindt een tastbaar cadeau te geven, zijn er een aantal dingen waar je op kan letten om een cadeau met een duurzaam en positief verhaal te geven. Want met wat je geeft, stuur je een boodschap en heb je impact.

Tweedehands

Heb je een goed idee voor een cadeau, kijk dan eerst eens of je het niet tweedehands kan vinden. Dat kan bijvoorbeeld online of in de kringwinkel. De meeste tweedehandswinkels staan tegenwoordig niet meer vol stoffige afdankertjes. Het zijn interessante schatkamers vol unieke vondsten en onverwachte meevallers. Bovendien vermijd je met je tweedehands aankoop dat prima spullen op de afvalberg belanden. Daarnaast moeten er geen grondstoffen ontgonnen worden voor de productie en het vervoer van nieuwe spullen. Tot slot steun je de circulaire economie en help je mensen die minder kansen hebben op de arbeidsmarkt aan een job.

Lokaal

Je geschenken lokaal kopen elimineert de uitstoot van het transport, versterkt de lokale economie en verstevigt de band tussen de producent en consument. Hoe fijn is het om precies te weten wie jouw cadeau heeft gemaakt?

Fair trade

Als je cadeau dan toch van verder weg komt, weet je met een fairtradeaankoop zeker dat iedereen die aan het cadeau gewerkt heeft goed behandeld werd en een eerlijk loon kreeg, zodat ook zij naar de dokter kunnen en hun kinderen naar school kunnen sturen. Omdat er een wildgroei aan misleidende keurmerken bestaat, let je best op een officieel fairtradelabel. Op de website Fair Trade in Leuven vind je een overzicht van alle Leuvense speciaalzaken voor duurzame en faire voeding en kleding.

Kwaliteit boven kwantiteit

Hoe meer cadeaus, hoe beter, of niet? Het kan aantrekkelijk zijn je dierbaren te overstelpen met zo veel mogelijk goedkope cadeaus. Jammer genoeg gaat goedkoop meestal sneller stuk. Het is dus duurzamer om minder, maar kwalitatieve cadeaus te geven. Zou je het als ontvanger ook niet fijn vinden om spullen te krijgen die jaren meegaan en die je jezelf misschien niet zo snel zou gunnen?

Rank-a-brand

Wil je graag kleren of accessoires schenken, dan is het de moeite om eens een kijkje te nemen op de onafhankelijke website Good On You, het vroegere Rank a Brand. Op Good On You kan je voor de meeste merken opzoeken hoe ze scoren op duurzaamheid, de manier waarop werknemers behandeld worden, en dierenleed.

Christoffel Hendrickx, 36, cultureel entrepreneur, model en vertaler

"Ik ben altijd redelijk bewust geweest. Als tiener voelde ik nog de druk van de samenleving om cadeaus te kopen in commerciële winkels, maar de laatste tien jaar geef ik veel minder cadeaus en enkel betekenisvolle, duurzame zaken die een persoonlijke betekenis hebben voor de ontvanger. De meeste cadeaus die ik geef, hebben mijn vriendin of ik zelf gemaakt. We geven dingen die persoonlijk zijn, handig, gerecycleerd en duurzaam: we bakken zelf veganistische koekjes, maken kleine handtasjes of portefeuilles, tekeningen, schilderijen, gedichten... Van overconsumptie worden we op een dieper niveau helemaal niet gelukkig. Het voorbeeld stellen is belangrijk, maar zonder contact kunnen je idealen zich niet uitbreiden. Cadeaus zijn de ideale manier om je visie en levensstijl te verspreiden op een aangename manier."

3. Gift

Staat je familie of vriendengroep open voor een alternatieve invulling van de traditionele kerstcadeaus? Misschien is een gezamenlijke donatie aan een goed doel wel een optie. Op die manier geven jullie mensen en dieren in nood of de klimaattransitie een mooie duw in de rug. Ook dat past mooi in het kerstidee! Een gift aan Leuven 2030 is altijd mogelijk ;-). Ook een bijdrage aan de crowdfunding van MAAKbar is een leuk idee.

4. De verpakking telt

Om je cadeau 100% duurzaam te maken, kan je ook op de verpakking letten, zodat er voor jouw cadeau zelfs geen nieuw cadeaupapier geproduceerd moet worden. Een cadeau zero waste inpakken kan op verschillende manieren:

  • Oud cadeaupapier, lintjes, geschenkzakjes en -dozen hergebruiken
  • Oude materialen upcyclen: muziekpapier, krantenpapier, oude kalenders, mooie tijdschriften, oude landkaarten, restjes behangpapier, grote kindertekeningen
  • Furoshiki, de traditioneel Japanse methode van inpakken in een mooi stuk stof dat kan hergebruikt worden

Een zoektocht ‘zero waste inpakken’ op het internet levert nog tientallen andere interessante alternatieven op. Let er na het uitpakken van de cadeaus ook even op dat alle verpakkingsmaterialen juist gerecycleerd worden en het feest kan niet meer stuk!

Gert Henckens, 52, office manager Leuven 2030

“Ik ben altijd al creatief geweest met het inpakken van cadeautjes. Ik futsel papier en lintjes mooi los en houd ze bij, ideaal om opnieuw te gebruiken voor kleinere cadeaus. Daarnaast pak ik geschenken in met mooie kalenders, kunstfoto’s of modefoto’s. Daar kan je ook mooie enveloppen mee maken. Dat is persoonlijk, uniek, en het is fijn om zo papier te besparen.”

5. Duurzaam aankoopbeleid op het werk

Ook is het interessant eens het aankoopbeleid van je werkgever of je eigen bedrijf onder de loep te nemen. Tijden de feestdagen geven bedrijven vaak grote hoeveelheden cadeaus en relatiegeschenken aan hun werknemers en klanten. Omdat het om zulke grote aantallen gaat, heeft de verduurzaming van die geschenken een grote impact. Apprecieer je die attenties tijdens de feestdagen, maar denk je dat ze duurzamer kunnen? Spreek dan je werkgever aan. Wijs op de mogelijkheid van een duurzaam cadeau dat toch de waarden van de organisatie uitdraagt. Een duurzaam cadeau draagt immers een boodschap uit naar werknemers, klanten en de volledige sector. Deze website kan alvast inspiratie bieden.

r

Hoe past dit binnen onze Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven?

Deze gids en tips voor duurzame cadeaus van Leuven 2030 past binnen de Roadmap 2025 · 2035 · 2050 naar een klimaatneutraal Leuven. Met programma 9 van de Roadmap werkt Leuven 2030 aan een selectiever en duurzaam aankoopgedrag van de Leuvenaars door het stimuleren van een lokale hersteleconomie, deeleconomie en tweedehandsgebruik waardoor producten langer meegaan en de lokale, Leuvense economie een steuntje in de rug krijgt.