Vijf tips voor duurzame decoratie tijdens de feestdagen

Vijf tips voor duurzame decoratie tijdens de feestdagen

Consumptie
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

De feestdagen komen eraan! Of je nu niet kan wachten tot de feesten losbarsten, of met dichtgeknepen billen aftelt tot die drukke decembermaand voorbij is: aan de kerstdecoratie valt niet te ontsnappen. In december worden er massaal kerstbomen gekocht en lichtjes opgehangen. Elk jaar een nieuwe lading decoratie inslaan is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Maar valt dat nog wel te rijmen met het hele kerstidee en de prangende klimaatproblematiek? Als je daar ook af en toe over nadenkt, maar toch nog houdt van de gezelligheid in huis, dan is deze gids met vijf tips over duurzame kerstversiering er één voor jou.


1. De kerstboom: echt, vals, of nog iets anders?

Voor veel mensen blijft een kerstboom onontbeerlijk tijdens de feestdagen. Maar wat is nu de duurzaamste optie: een echte of een valse boom? De klimaatimpact van spullen daalt naarmate ze langer gebruikt worden en dat geldt ook voor namaakkerstbomen. Over de impact van echte versus valse kerstbomen zijn verschillende studies verschenen met uiteenlopende conclusies: een valse kerstboom moet tien tot wel twintig jaar gebruikt worden vooraleer de impact ervan lager wordt dan wanneer je elk jaar een echte boom koopt. Dus wil je graag een valse kerstboom, gebruik die dan zo lang mogelijk. Een tweedehands namaakboom uit de kringwinkel is nog een betere optie.

Een kerstboom mag niet ontbreken, maar elk jaar een nieuwe boom kopen, vinden we geen optie. Twee jaar hielden we onze kerstboom op het terras en haalden we hem met kerst telkens weer binnen. Afgelopen jaar plantten we onze kerstboom in de tuin van m'n schoonouders.

Marie Moonen, 29, sociaal werkster

Als je een echte kerstboom wil, kies je er best één die zo lokaal mogelijk gekweekt is. Op die manier wordt de uitstoot van het vervoer geëlimineerd en steun je de lokale economie. Even belangrijk als waar je je kerstboom vandaan haalt, is wat je ermee doet na de feestdagen. Ideaal is een kerstboom met wortelkluit die je achteraf terug kan planten. Dat is goed mogelijk als je je kerstboom geregeld een beetje water geeft en na de feestdagen geleidelijk laat acclimatiseren aan de koudere temperaturen buiten. Ook een prima optie is je kerstboom versnipperen en composteren of gebruiken als mulchlaag in de tuin.

Marie Moonen, 29, sociaal werkster

‘Wij genieten elk jaar erg van de gezelligheid van de kerstperiode. Een kerstboom mag dan ook niet ontbreken. Maar elk jaar een nieuwe boom kopen, vinden we geen optie. Duurzaamheid vinden we belangrijk, want onze kinderen hebben het recht om op te groeien in een leefbare wereld. Daarom proberen we onze boom tijdens de rest van het jaar een andere thuis te geven. Twee jaar hielden we onze kerstboom op het terras en haalden we hem met kerst telkens weer binnen. Afgelopen jaar plantten we onze kerstboom in de tuin van m'n schoonouders. Onlangs haalden we hem weer op. Doordat de boom in volle grond staat, blijft hij gezond. Doordat hij met pot is ingepland, wordt hij niet te groot. Hopelijk kunnen we op deze manier nog lang van onze boom genieten.’

Tot slot zijn er nog duurzamere alternatieven voor een echte of een kunstboom mogelijk. Online zijn er prachtige voorbeelden van zelfgemaakte en herbruikbare alternatieven te vinden: een kerstboom geknutseld uit oud steigerhout of paletten, oude boeken, of minimalistische lichtjes. Doe voor meer inspiratie eens een zoekopdracht op ‘diy christmas tree’ of ‘alternative christmas tree’ en laat je verrassen door de originele en gezellige opties! En waarom niet eens gek doen en een gewone kamerplant versieren met slingers en ballen? Ook de bomen buiten in de tuin kan je prachtig en vogelvriendelijk versieren.

2. Verlichting

Ook lichtjes maken voor veel mensen een onontbeerlijk deel uit van de charme van de eindejaarsfeesten. Natuurlijk verbruiken die extra lichtjes energie, maar vaak wordt vergeten dat ook de productie en het vervoer van al die lichtgevende decoratie een verbazingwekkend grote klimaatimpact heeft, vaak nog groter dan het energieverbruik tijdens de levensduur zelf. Koop dus meteen lichtjes van goede kwaliteit en gebruik ze zo lang mogelijk. Ledlampjes zijn de beste, want meest energiezuinige optie. Als je slaapt, heb je toch niets aan je lichtjes, dus zet ze ’s nachts uit. Op die manier voorkom je extra lichtvervuiling en geef je de natuur haar broodnodige duisternis tijdens de nacht.

3. Duurzaam versieren

Nu je echte, valse of zelfgemaakte boom staat en de lichtjes opgehangen zijn, is het waarschijnlijk tijd voor de rest van de versiering. Ook daarvoor geldt: de productie van nieuwe decoratie heeft een grote impact, en hoe langer je je decoratie gebruikt, hoe lager de impact ervan wordt. Kies dus meteen decoratie die je écht mooi vindt en die eerder tijdloos is. Gouden ballen blijven langer leuk dan neon flamingo’s. Van midden november tot midden december is de kringwinkel de place to be om tweedehands, en dus duurzamere, decoratie op de kop te tikken. Daarnaast zijn natuurlijke materialen altijd een topidee: takjes, stro, dennenappels en gedroogde vruchten zijn nog eens stijlvol ook!

4. Biologisch afbreekbare confetti

Wanneer de kerstdagen voorbij zijn en het tijd is om de overgang naar het nieuwe jaar te vieren, worden er nogal eens feesttoeters en confettikanonnen ingeslagen. Jammer genoeg zijn meer en meer van die feestartikelen gemaakt uit single use plastic, dat in het beste geval bij het restafval, en in het slechtste geval in het milieu en uiteindelijk in de oceaan en de voedselketen terechtkomt. Kies daarom feestartikelen die je elk jaar opnieuw kan gebruiken, maak een punt van een plasticvrij feestje, en als je toch graag met confetti gooit, let er dan op dat het papieren confetti is die afbreekt in het milieu.

5. Vermijd vuurwerk

Tot slot: het nieuwe jaar met een knaller ingaan, nemen we best niet te letterlijk. Met het afsteken van vuurwerk komen namelijk giftige stoffen als barium, koper, strontium en titaan vrij. Daarbovenop geeft vuurwerk een grote hoeveelheid fijn stof vrij, wat leidt tot de vorming van smog: jammer genoeg geen knaller voor kwetsbare bevolkingsgroepen zoals zieken, ouderen en kinderen. Zelf vuurwerk kopen en afsteken is dus allesbehalve een aanrader. Probeer een andere, creatieve manier te vinden om een kick te halen uit de jaarsovergang. En wil je toch knallen? Ga dan kijken naar een professionele vuurwerkshow in je buurt. Verschillende steden organiseren er één.

Hoe past dit binnen onze Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven?

Deze gids en tips van Leuven 2030 voor duurzame decoratie tijdens de feestdagen past binnen de Roadmap 2025 · 2035 · 2050 naar een klimaatneutraal Leuven. Met programma 9 van de Roadmap werkt Leuven 2030 aan een selectiever en duurzaam aankoopgedrag in Leuven door het stimuleren van de lokale hersteleconomie, deeleconomie en tweedehandsgebruik waardoor producten langer meegaan en de lokale, Leuvense economie een steuntje in de rug krijgt.