Vijf tips voor een duurzame feestmaaltijd

Vijf tips voor een duurzame feestmaaltijd

Consumptie
Logo Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

De feestdagen komen eraan! Of je nu niet kan wachten tot de feesten losbarsten, of met dichtgeknepen billen aftelt tot die drukke decembermaand voorbij is: er komt waarschijnlijk iets bijzonders op tafel. Jammer genoeg legt de komende periode van feestmaaltijden ook heel wat druk op onze planeet. De consumptie van grote hoeveelheden rood vlees en zuivelproducten zorgt bijvoorbeeld voor een enorme broeikasgasuitstoot. Daarnaast zijn de feestdagen meteen ook de hoogdagen van de voedselverspilling. Wil jij graag weten wat je zelf kan doen? Dan is deze gids vol tips voor een duurzame feestmaaltijd er één voor jou.


1. Eet meer plantaardig

De productie van rood vlees en zuivelproducten zoals melk en kaas is verantwoordelijk voor een groot deel van de broeikasgassen wereldwijd. Daarnaast zorgt de veeteelt voor ontbossing en watervervuiling door de mestoverschotten. Dierlijke producten vervangen door plantaardige alternatieven is daarom altijd een uitstekend idee om de impact van je maaltijd spectaculair te doen dalen. En dat hoeft niet alles of niets te zijn: ook een deel van de feestmaaltijd plantaardig maken is mogelijk. Wat dacht je van veggie hapjes of een vegan voorgerecht? Op de website van EVA vzw vind je een prachtig overzicht van recepten voor klassieke feestmenu’s in een plantaardig jasje. Een grote aanrader! Op deze website vind je een overzicht van plantaardige alternatieven per supermarkt voor traditionele vlees- en zuivelproducten. Zo is het een kleine moeite om plantaardige melk, vegan ijs, kaas en koekjes te vinden voor tijdens de eindejaarsfeesten.

Zonder vlees krijgen mensen het idee dat ze iets moeten opgeven, maar dat hoeft niet zo te zijn, vind ik. Plantaardig eten kan heel lekker en gezellig zijn.

Laura Vroonen, student

Laura Vroonen, 24, student
‘Ik ben al drie jaar vegetariër. De feestdagen zijn op dat vlak een beetje moeilijker dan normaal, want dan leeft het idee heel fel dat er iets traditioneel gegeten moet worden. Zonder vlees krijgen mensen het idee dat ze iets moeten opgeven, maar dat hoeft niet zo te zijn, vind ik. Plantaardig eten kan heel lekker en gezellig zijn. Ik denk dat je mensen veel beter kan overtuigen met lekker eten dan met de argumenten over de klimaatproblematiek en het dierenleed. Lekker eten is aantrekkelijk. En omdat mijn familie ziet dat ik iets anders eet, hebben we het toch elk familiefeest even over onze vleesconsumptie. Ondertussen is mijn zus ook bijna een jaar vegetariër.’

2. Koop lokaal

Met een lokale aankoop steun je de lokale economie en elimineer je de uitstoot van het transport. Korte-ketenproducten vind je in Leuven bijvoorbeeld bij de verpakkingsvrije winkel Content of in the Food Hub. Geen zin om zelf te koken? Geen probleem! Ons overzicht van duurzame cateraars in de buurt van Leuven helpt je op weg.

3. Bag in box

Als er tijdens de eindejaarsfeesten bij jou ook een aantal flessen wijn doorheen gaan, is het interessant om eens te denken aan de kwalitatieve bag-in-boxwijn van Chateaubib. Het voordeel van een bag-in-boxwijn is dat ze omwille van de verpakking minder uitstoot en na opening nog zes tot acht weken goed blijft. Restjes wijn gaan dus niet verloren. Bovendien levert Chateaubib met de fiets in Leuven, Heverlee, Kessel-Lo en Wilsele.

4. Voedselverspilling tegengaan

Te midden van alle feestmaaltijden verslapt de aandacht voor voedselverspilling weleens. Dat is jammer, want samen met het eten dat weggegooid wordt, gaan ook alle grondstoffen verloren die nodig waren om dat eten te produceren: meststoffen, water, brandstoffen voor productie en vervoer… Met een paar kleine aanpassingen is voedselverspilling gemakkelijk te vermijden. Kies bijvoorbeeld voor een maaltijd in buffetstijl, in plaats van voor iedereen al een volledig bord te voorzien. Zo kan iedereen zelf kiezen hoeveel en wat ze opscheppen. Een tweede portie nemen is altijd mogelijk. De restjes van de maaltijd zijn ideaal om de dagen tussen de feesten door te komen. Plan je maaltijden op die dagen rond die heerlijke overschotjes. De overschotten meteen invriezen kan ook een goed idee zijn. Op die manier heb je bijvoorbeeld een maaltijd klaar voor op 1 januari, want wie wil dan in de keuken staan?

5. De verpakking telt

Hoewel de uitstoot van de verpakking over het algemeen veel kleiner is dan de uitstoot van de voeding zelf, en het dus belangrijker is te letten op plantaardige en lokale voeding, is een verpakkingsarme maaltijd toch een mooie kers op de feestelijke taart. Verpakkingsvrij inkopen doen kan in Leuven bijvoorbeeld bij Content of the Food Hub. Ook de meeste cateraars op onze lijst van duurzame cateraars werken verpakkingsarm of -vrij. Bestel je bij iemand die niet op onze lijst staat? Informeer dan eens naar herbruikbare schalen of potten. En laat je gasten weten dat ze hun potje mogen meebrengen om de heerlijke overschotjes van de maaltijd mee naar huis te nemen. Smakelijk!

Hoe past dit binnen onze Roadmap naar een klimaatneutraal Leuven?

Deze gids voor een duurzame feestmaaltijd van Leuven 2030 past binnen de Roadmap 2025 · 2035 · 2050 naar een klimaatneutraal Leuven. Met programma 8 van de Roadmap werkt Leuven 2030 aan gezonde en duurzame voeding met een verantwoorde verhouding tussen plantaardige en dierlijke producten, meer seizoensgebonden en lokale voeding die geproduceerd wordt op een energiezuinige manier.