Vijf tips voor meer groen in je omgeving

Vijf tips voor meer groen in je omgeving

Natuur
Vijf tips voor meer groen in je omgeving
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Groen doet een stad leven. Het maakt mensen gezonder, zorgt voor een beter lokaal klimaat en is bovendien belangrijk in de opname van onze CO₂-uitstoot. Ook thuis kan jij voor het nodige groen zorgen.


1. Leg een moestuin aan

Leg een moestuin aan

Je groenten en kruiden in je eigen achtertuin, makkelijker kan toch niet?

Biologische, onbespoten producten die geen vervuilend transport vereisen, dragen bij aan een klimaatneutrale toekomst.

Bovendien is een moestuin ook goed voor de biodiversiteit en leer je zelf op een duurzame manier met je voedsel om te gaan.

Tip: Een moestuin hoeft niet moeilijk of groot te zijn. Check hier vijf tips om een eigen moestuintje aan te leggen!

2. Versier je gevel met groen

Versier je gevel met groen

Een tegel eruit, een plant erin! In een stad is alle groen welkom, neem daarom een geveltuintje en tover jouw straat om tot een groene oase. Groen in de stad, waaronder ook gevelgroen, produceert zuurstof en vangt fijn stof uit de lucht.

Tip: Omdat een geveltuintje vele voordelen biedt, besloot stad Leuven hier extra op in te zetten. Je krijgt financiële en praktische ondersteuning, waaronder een subsidie van €25. Een vergunning voor een geveltuin kan je aanvragen bij Dienst Duurzaam Beleid via duurzaamheid@leuven.be.

3. Pluk zelf je bloemen

Pluk zelf je bloemen

Haal de natuur in huis door zelf bloemen te plukken. In Vlaanderen bestaan reeds heel wat pluktuinen waar je in het bloemenseizoen (ongeveer van maart tot oktober) terecht kan om je boeket samen te stellen met zelf geplukte bloemen. Geen milieubelastend transport, geen gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen en goed voor de bijen. Jouw boeketten komen vers van het veld met de minimale voetafdruk!

In Leuven kan je bloemen plukken bij 't Plukgeluk.

4. Groendak

Groendak

Ga voor een groendak met tal van voordelen! Het absorbeert en zuivert regenwater en vertraagt de afvoer naar het riool.

Een groendak draagt bovendien bij aan zuivering van de lucht. De planten filteren fijn stof uit de lucht en zetten CO₂ om in zuurstof. Ten slotte wordt er ook een koeler en aangenamer klimaat gecreëerd, zowel binnen als buiten. In een warme stad kunnen groendaken zorgen voor een temperatuurverlaging van 3°C.

Tip: In Leuven krijg je een premie van €25 per m², met een maximumbedrag van €5.000. Twijfel niet en vraag hier je premie aan!

5. Kom op voor je wijk

Kom op voor je wijk

Wil je werkelijk héél jouw omgeving groener zien? Kijk samen met je buren hoe je jouw straat of wijk beter kan maken en realiseer dit daadwerkelijk dankzij financiële en materiële steun van de stad. Een gemeenschappelijke moestuin, een zithoek om elkaar te ontmoeten, alles is mogelijk!

De stad biedt in het kader van ‘Kom op voor je wijk’ drie formules aan: ‘Creëer’, ‘Experimenteer’ en ‘Doe mee’. Deze formules lopen uiteen van zelf een creatieve invulling bedenken tot de mogelijkheid om in te schrijven op het kant-en-klare aanbod van de stad. Voor ieder wat wils dus!

Kijk hier voor meer informatie over de drie formules.