Volledige woonwijk verwarmd met nieuwe techniek, zonder CO₂-uitstoot

Volledige woonwijk verwarmd met nieuwe techniek, zonder CO₂-uitstoot

Nieuws
Energie
Volledige woonwijk verwarmd met nieuwe techniek, zonder CO₂-uitstoot
p
Leuven 2030
Leuven 2030
De redactie

Met de installatie van een koudenet heeft Leuven een absolute primeur te pakken. Voor de eerste keer in Vlaanderen zal een volledige woonwijk verwarmd worden met grondwater dat diep uit de grond wordt gepompt. Het ecologisch voordeel is gigantisch, want van CO₂-uitstoot zal geen sprake meer zijn. Vorige week, op 16 november, werd het startschot gegeven voor de eerste boringen van het koudenet door Vlaams minister Bart Tommelein, bijgestaan door het Leuvense stadsbestuur en vastgoedontwikkelaar Resiterra.


Wat houdt zo’n koudenet nu juist in? Het grondwater van zo’n 14°C zal van ongeveer 70 meter diepte uit de grond worden gepompt. Daarna wordt het verder opgewarmd via een warmtepomp en vervolgens naar de huiskamers gestuurd. Eens het grondwater is afgekoeld, wordt het terug afgeleid naar de grond. Van verwarmen met een klassieke gasketel is dus geen sprake meer, de woningen en appartementen worden nu aangesloten op een lage temperatuur energienet.

Het gaat om een pilootproject in het Janseniushof in het Leuvense stadscentrum, waarbij in totaal 103 stadswoningen en appartementen op die manier verwarmd zullen worden. Als alles volgens plan verloopt, zal er binnenkort ook op de Hertogensite een tweede, en nog veel groter, netwerk aangelegd worden. Het lage temperatuur energienet dat op een groot stuk van de Leuvense binnenstad geïnstalleerd wordt, ligt in lijn met de ambitie om te evolueren naar een leefbare, klimaatneutrale stad.

“Met ‘Leuven 2030’ werken we aan een stad zonder CO₂-uitstoot. Dit koudenet is alvast een mooi voorbeeld van hoe je op een milieuvriendelijke manier warmte kan opwekken zonder lokale CO₂-uitstoot.”

Carl Devlies, Schepen van Ruimtelijke Ordening

Ecologische impact

Dankzij de nieuwe techniek zal er van lokale CO₂-uitstoot geen sprake meer zijn. Ter vergelijking: wanneer er traditioneel zou verwarmd worden - dus via een klassieke gaswandketel - zou elke woning of appartement jaarlijks 1 ton CO₂ uitstoten. Het ingenieursbureau Ingenium dat het systeem mee ontwierp, benadrukt nu dat de lokale CO₂-uitstoot tot nul herleid zal worden.

“Dit project is absoluut een voorbeeld van hoe Vlaanderen innovatieve technieken kan gebruiken om de CO₂-uitstoot fors te reduceren. Het doel is om dit soort lage temperatuur energienetten op termijn te implementeren in verschillende steden over heel Vlaanderen.”
– Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie.

Daarnaast zou het koudenet ook een positieve invloed op de natuur hebben. Het lage temperatuur energienet zal namelijk bijkomende omgevingswarmte uit de Dijle trekken, om zo de temperatuur van het ondergronds waterbassin op peil te houden. Hierdoor zal de temperatuur van de Dijle licht dalen, wat een enorme troef is voor de natuur, aangezien zo het aantal algen in de rivier in de zomer aanzienlijk vermindert.

Vanaf maart 2018 zullen de eerste bewoners van het Janseniushof hun woning via de nieuwe techniek kunnen verwarmen. Wie nog een ecologisch verwarmde woning of appartement wil kopen in de Leuvense woonwijk, zal alvast niet te lang meer mogen wachten want de verkoop gaat snel!

Koudenet