Vernieuwde EPC toont de stappen naar een energiezuinige woning

Vernieuwde EPC toont de stappen naar een energiezuinige woning

Nieuws
Vernieuwde EPC toont de stappen naar een energiezuinige woning
Leuven 2030
Leuven 2030
Door de redactie

Maandag 4 maart 2019 - Ben jij op zoek naar een energiezuinige woning of wil je een woning energetisch renoveren? Dan kan het vernieuwde energieprestatiecertificaat jou een handje helpen. Het nieuwe EPC toont je nu, buiten het kerngetal, ook het energielabel van een woning. Bovendien bevat het nieuwe EPC renovatieadvies en beschrijft het de stappen die moeten worden gezet om de huidige energieprestatie van de woning te verbeteren. Tegen 2050 wordt er voor elke woning gestreefd naar label A.


Wie in Vlaanderen een woning, appartement, studio, ... publiekelijk te koop of te huur aanbiedt, moet verplicht een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. Het EPC is een document dat mogelijke kopers of huurders informeert over de energiezuinigheid van de woning. Vanaf januari 2019 werd dit EPC in een nieuw jasje gestoken. Maar wat betekent dit net?

Energieprestatiecertificaten die zijn opgemaakt voor januari 2019 toonden louter een kengetal uitgedrukt in kWh/m² om de energiescore van een woning aan te duiden. Hoe lager dat getal, hoe minder energie er nodig is om de woning te verwarmen. Op de EPC’s die vanaf januari 2019 worden opgemaakt, staat buiten dat kerngetal nu ook een duidelijk energielabel, net zoals op elektrische toestellen. Het label gaat van heel energiezuinig A+ (uitstekend) tot energieverslindend F (ondermaats). Tegen 2050 wordt er voor elke woning gestreefd naar label A, wat overeenstemt met een EPC tussen 0 en 100 kWh/m².

Bovendien bevat het nieuwe EPC een veel gedetailleerder renovatieadvies. Dit renovatieadvies beschrijft de stappen die moeten worden gezet om de huidige energieprestatie van de woning te verbeteren, en waaraan ook de energiepremies gelinkt zijn. Met dit advies kan de koper van de woning zich een heel duidelijk beeld vormen van wat er in het pand moet gebeuren voor een diepgaande energetische renovatie. Voor eengezinswoningen geeft het certificaat ook een verwachting van de kosten om beter in te schatten hoeveel budget er nodig is om de woning energiezuinig te maken. Op die manier helpt het nieuwe EPC niet alleen mogelijke (ver)kopers maar ook mensen die hun woning willen renoveren.