Het circulair loket ondersteunt ondernemers bij de overgang naar circulair en inclusief ondernemerschap

7
February
2022
|
Geschreven door:

Verscholen achter de indrukwekkende silo’s aan de Vaartkom liggen de gebouwen van de Molens van Orshoven, het oude industriële hart van de stad. Het bordje bij de witte toegangspoort onthult een stukje geschiedenis: ‘P.F. Van Orshoven opende hier in 1876 een nieuwe stoommaalderij. Activiteit stopgezet in 1982’. Sinds begin 2021 is dit maakleerplek en is hier weer volop activiteit. Nu huist achter deze gevel ook het circulair ondernemersloket. Starters, ondernemers en kmo’s krijgen er gratis advies over circulair en inclusief ondernemen.


Geert Vaes, die het loket runt, is expert in plastics en circulair ondernemen, de manier van ondernemen waarbij er geen afval meer is en grondstoffen en producten maximaal hergebruikt worden. Het loket past dus naadloos in de strategie van Leuven Circulair, zoals die beschreven staat in Programma 9 van de Roadmap 2025 · 2035 · 2050.

Vragen rond circulariteit

Met welke vragen komen ondernemers bij Geert aankloppen? “Alle vragen van ondernemers zijn welkom: vragen over wat ze kunnen doen met hun teveel aan pastics, textiel, hout, metaal of andere materialen, vragen over een circulair businessmodel of vragen over hoe ze circulariteit kunnen integreren in hun KMO.” Onlangs kreeg Geert een vraag van een start-up die een concept uitgewerkt had voor herbruikbare verpakking voor take-away. Of er een manier bestond om dat concept uit te rollen in de Leuvense horeca? En er was de Leuvense ondernemer die een digitaal platform wou opzetten over het herstellen van reserveonderdelen en daarvoor inspiratie en contacten zocht.

Op elke vraag van een ondernemer moet er een snel en efficiënt antwoord komen, aldus Geert. “Als ik een telefoontje doe naar mijn boekhouder als er cijfers niet kloppen of naar mijn advocaat als een contract niet duidelijk opgesteld is, krijg ik meteen een antwoord. Zo moet een ondernemer van mij meteen een antwoord krijgen op zijn circulaire vraag.” Dat er binnen de 24 uur een antwoord mogelijk is, is te danken aan de centrale plek die het circulair loket inneemt in het netwerk van circulaire partners in en rond Leuven. De vraag over de uitrol van de herbruikbare take-awayverpakking werd bijvoorbeeld aan de dienst economie en de dienst duurzaam beleid van de stad Leuven voorgelegd, die snel een paar enthousiaste horeca-uitbaters konden tippen.

Netwerk in heel Vlaanderen

Daarnaast maakt het Leuvense ondernemersloket deel uit van een netwerk van twaalf sociaal-circulaire loketten verspreid over Vlaanderen, elk met hun eigen specialisatie. Zo investeert de Kempense hub bijvoorbeeld in de recyclage van staal. Als Geert daarover een vraag krijgt, contacteert hij zijn Kempense collega’s. Op hun beurt consulteren zij Geert over plastic of textiel, de twee reststromen waar Leuven op inzet. De twaalf hubs samen bestrijken heel Vlaanderen en bundelen niet alleen pakken expertise maar ook een groot aantal sociale-economiebedrijven. Voor nieuwe jobs in de circulaire economie zijn bedrijven zoals SPIT of ViTeS de ideale partners, niet in het minst omdat ze al jaren met reststromen werken.

Dit jaar wil het ondernemersloket inzetten op een sterke samenwerking met de werkgeversorganisaties, zoals UNIZO en Voka. Via hen wil Geert de bijna 10.000 Leuvense ondernemers het circulaire bad in trekken. “Circulariteit is een specifieke competentie die niet elke ondernemer per definitie zelf in huis heeft. En dat hoeft ook niet, want er ligt hier een uitgewerkt pakket klaar dat elke organisatie kan opnemen in haar eigen aanbod.” Businessmodellen voor deelsystemen en het sluiten van materiaalstromen worden steeds lucratiever, denk maar aan de enorme prijsstijgingen waaraan materialen het voorbije jaar waren blootgesteld. Een systeem waarbij materialen circuleren en ondernemers niet afhankelijk zijn van import is veel robuuster en dus financieel veel interessanter. ‘Sociaal–circulair’ wordt ook steeds meer het visitekaartje van bedrijven, zeker om talent aan te trekken. Bovendien stelt de Vlaamse overheid circulariteit steeds meer als voorwaarde bij aanbestedingen of financieringsmogelijkheden.

Een systeem waarbij materialen circuleren en ondernemers niet afhankelijk zijn van import is veel robuuster en financieel veel interessanter - Geert Vaes

Circulaire uitdaging

Waarom kiest een ingenieur als Geert voor circulair en inclusief ondernemerschap? “Vijf jaar geleden liet de existentiële vraag ‘Wat ben ik hier eigenlijk aan het doen?’ me niet meer los. Ik ben toen gestopt met mijn job vanuit de ambitie om plastics in de circulaire economie te krijgen. De waardeketen van plastic gesloten houden en sleutelen aan de moleculen tot ze bio- afbreekbaar zijn, dat is wat ik wou!” En daar is Geert intussen volop mee bezig. Jaarlijks stromen 10.000 ton plastics Leuven binnen. Het hoeft geen betoog dat het een gigantisch werk vraagt om de reststromen te hergebruiken of te recycleren.

Tegen de gevel van het vroegere woonhuis van de familie Van Orshoven staat een zwarte bank. ‘100 kg plastic + 1 u sorteerwerk = 1 bank’, staat op de leuning te lezen. Een aangenaam en treffend voorbeeld van hoe plastics gerecycleerd kunnen worden. Maar dat geldt jammer genoeg niet voor alle plasticfracties. Voor de transparante plastics zoals plexiglas bestaat nog geen industriële oplossing. En dat daagt Geert uit. “Zou het niet fantastisch zijn om over een jaar te kunnen zeggen: ‘Leuven is erin geslaagd een productielijn op te zetten voor een restfractie van plastic waarvoor er nog geen industriële oplossing bestond!’ Groot dromen kan!”

Geert is ronduit optimistisch. Het klimaat voor sociaal-circulair ondernemen is meer dan rijp en circulariteit wordt booming business. Niet alleen in Leuven, Vlaanderen en Europa, ook wereldwijd. “Het voorbije jaar is de investering in duurzame projecten maar liefst verdubbeld dankzij de grootste investeringsfondsen ter wereld die de shift maken.” Goed nieuws dus, voor de toekomst van Leuven als circulaire en klimaatneutrale stad!

Meer weten?

Heb je ideeën, vragen of dromen over circulair en inclusief ondernemen? Aarzel niet om het circulair ondernemersloket te contacteren! Het is elke maandag open van 9 tot 17 uur, iedereen kan dan in de Stapelhuisstraat 13-15 langskomen zonder afspraak. Geïnteresseerde ondernemers kunnen hun vragen ook via e-mail (leuvencirculair@leuven.be) of telefonisch (0470 90 28 05) stellen.

No items found.

In samenwerking met

No items found.

Gerelateerde doorbraakprojecten

Gerelateerde acties

No items found.

Gerelateerde blogs

No items found.

Gerelateerde evenementen

No items found.