Hoe kan ik mijn energieverbruik verlagen?

20
September
2022
|
Geschreven door:
Hoe kan ik mijn energieverbruik verlagen? Dat is een vraag die meer dan ooit op ieders lippen ligt. En dat is niet vreemd, want de prijzen voor gas en elektriciteit zijn de laatste maanden de hoogte in geschoten. We kunnen helaas zelfs spreken van een energiecrisis. Toch zijn er stappen die je zelf kan nemen om je energieverbruik, en dus ook je factuur, te verlagen. Om te ontdekken wat je vandaag al kan doen, spraken we ons netwerk aan en hadden we een erg interessant gesprek met enkele experten op vlak van energie: Dries Vleugels (stad Leuven – Adviseur Duurzaamheid) en Inge Pauwels (Dialoog vzw - Afgevaardigd bestuurder). Welke tips kunnen zij ons geven om op korte termijn ons energieverbruik te verlagen?

1.     Meten is weten

Een eerste belangrijke stap is meten. Want ook op vlak van energie geldt: meten is weten. Door te meten, kan je jouw verbruik correct in kaart brengen en ontdekken waar de grote verbruikers zitten. Zo kan je nagaan of het bijvoorbeeld de moeite is om een oud toestel (denk bijvoorbeeld aan koelkast, wasmachine, …) te vervangen door een nieuwer model. Met de huidige energieprijzen is zo’n investering snel terugverdiend. Wie recht heeft op het sociaal tarief, kan bij Fluvius een kortingsbon t.w.v. 250 euro aanvragen voor de aankoop van een energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvries.

Hoe kan je meten?

  •  Liever een app? Op je digitale meter kan je (gratis of betalende) online apps aansluiten die je energieverbruik overzichtelijk maken. Deze toepassingen – bv. een app op je smartphone of een slimme thermostaat – krijgen data door van de digitale meter en helpen jou je energieverbruik op te volgen en bij te sturen.* Lees er meer over op deze pagina van ‘Fluvius’ of deze pagina van ‘Maak je meter slim’.

2.     Jij en jouw verwarming

We praten met onze experts over het verlagen van je energieverbuik

Onderhoud

Wanneer je een centraal stooktoestel hebt op gas, is het verplicht om tweejaarlijks een onderhoud te laten doen. Centrale stooktoestellen op stookolie (mazout) of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool, ...) moeten zelfs jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen. Laat dit doen door een professioneel, die ervoor kan zorgen dat je alles correct is afgesteld. Een goed onderhouden en afgestelde cv-ketel heeft een hoger rendement. Je verbruikt minder brandstof en bespaart op je energiefactuur. Het is ook beter voor het milieu. Een lager energieverbruik zorgt voor minderuitstoot en schadelijk gassen, die het milieu vervuilen en bijdragen aan het broeikaseffect.***

 

Slim omgaan met je verwarming

We weten dat dit een tip is die veel mensen al toepassen, maar we herhalen hem graag even. Verwarm alleen de kamers waar je bent en niet alle kamers in het huis. Weet daarnaast ook dat slaapkamers niet noodzakelijk verwarmd hoeven te worden. Bovendien heb je het laatste uur dat je wakker bent ook geen verwarming meer nodig in de kamer waar je vertoeft. Ga je bv. slapen om 23u, verlaag dan om 22u je de temperatuur tot een nachttemperatuur van 15°C.

 

Wanneer je de verwarming opzet, is het belangrijk om geen te grote verschillen te creëren in temperatuur. Het verbruikt minder om een constante 19 of 20 graden aan te houden doorheen de dag, dan de verwarming regelmatig hoger en lager te zetten doorheen de dag. Heb je vloerverwarming? Dan is het verschiltussen de temperatuurschommelingen sowieso kleiner. Meer weten over het regelen van je verwarming? Bekijk hier de infofiche rond verwarming of neem een kijkje op deze website.

 

Probeer

De graden boven de 20°C zorgen voor een grote stijging in je verbruik en je factuur. Probeer daarom de temperatuur wat lager te zetten en wie weet is dit voor jou even aangenaam.

3.     Doe-het-zelf tips

Het is belangrijk om je huis goed te isoleren, anders gaat er warmte verloren. Dit is ook het geval tussen ruimtes die je verwarmt en niet verwarmt, denk aan de keuken en de berging die er aan grenst of je leefruimte en de inkomhal. Koude tocht zorgt voor energieverlies, maar geeft vooral een enorm gevoel van koude waardoor je geneigd bent om de verwarming hoger te zetten. Het is daarom een goed idee om tochtstrips tussen deze ruimtes te plaatsen. Je kan deze in elke doe-het-zelf zaak kopen en dit zal ervoor zorgen dat je deur beter luchtdicht is. Bovendien kan je dit ook kopen wanneer je huurt, kijk dan alleen goed na of het makkelijk te verwijderen is. Daarnaast bestaan er ook tochtborstels die je aan de onderkant van je deur kan hangen en de wind tegenhouden. Bij sommige buitendeuren is deze al aanwezig, kijk dit dus goed na. Ook bij binnendeuren zijn tochtborstels een goed idee.

 

Hangt jouw radiator tegen een buitenmuur? Dan kan radiatorfolie een goede investering is. Radiatorfolie is een folie die je achter de radiator of tegen de muur hangt. Dat zorgt ervoor dat de warmte van je verwarming wordt “teruggekaatst” en niet de muur verwarmt die achter de radiator hangt.

 

Wat je op korte termijn ook kunt doen, is de kelderplafond of zoldervloer isoleren indien vloerisolatie of dakisolatie afwezig is. Kies je voor de zoldervloer voor zachte isolatie, zoals matten en/of dekens, dan plaats je die tussen een structuur zodat hierop een loopvloer kan geplaatst worden en je de isolatie niet plat trap. Daarnaast moet je altijd éérst een luchtdicht dampscherm plaatsen bij zoldervloerisolatie en daarop dan vervolgens de isolatie. Hier kan je de technische fiches bekijken in verband met het isoleren van je zoldervloer

4.     Vermijd sluipverbruik

(c) Milieucentraal.nl

Wat is sluipverbruik? Sommige toestellen verbruiken energie terwijl ze op stand-by of 'uit' staan. De Europese Unie heeft regels gemaakt i.v.m. hoeveel energie een apparaat mag verbruiken in de stand-by of uit-stand. Door die regels hebben nieuwe apparaten bijna geen sluipverbruik meer. Maar oudere apparaten kunnen nog wel een flink sluipverbruik hebben.** Dat verbruik kan substantieel zijn op jaarbasis.

 

Wat kan je doen om dit sluipverbruik te vermijden?

  • Trek de stekkers uit van apparaten die je niet gebruikt, zoals een oplader van een gsm die niet gebruikt wordt.

  • Gebruik de (fysieke) uitknop van je toestel in plaats van de stand-by-knop

  • Steek verschillende apparaten die je samen gebruikt (denk aan televisietoestel, geluidsboxen, decoder, …)  in een contactdoos met een aan/uit-knopje. Zo kan je de hele stekkerdoos uit zetten wanneer je de toestellen niet gebruikt, bijvoorbeeld wanneer je gaat slapen.

  • Vergeetachtig of plan je graag op voorhand? Er bestaanstopcontacten met timers. Hiermee kun je aangesloten apparatuur op vooraf bepaalde tijden laten aan-en-uitschakelen.

  • Bekijk eens welke verlichting je gebruikt. Zo verbruikt ledverlichting minder dan spaarlampen en gloeilampen(gloeilampen is vaak zelfs x10). Focus je op de lampen die je vaak gebruikt: bv. keuken en vervang deze door een energiezuiniger alternatief. Er bestaat voor elke soort lamp een ledlamp alternatief. Bovendien kan je nu ook kiezen voor een warmer licht bij Ledlampen. Let wel op dat je een dimbare ledlamp koopt, wanneer je een dimsysteem hebt. Hier kan je meer lezen over de juiste keuze van ledverlichting.

5.     Denk nu al aan de toekomst

Begin met je te informeren zodat je goed op de hoogte bent tegen volgende winter. Op die manier kan je tijdig bekijken of enkele grote(re) stappen zoals zonnepanelen nuttig en haalbaar zijn voor jou of jouw gezin. Je kan langsgaan bij het infoloket van Steunpunt Duurzaam Bouwen voor korte technische vragen. Bij het energieloket van stad Leuven kan je terecht voor algemene vragen rond energie en energieverbruik. Het energieloket werkt met een 6 weken agenda systeem, de afspraken voor het fysieke loket in het stadskantoor zijn echter snel volgeboekt voor deze 6 weken. Tip van de energiecoaches: bij het digitale energieloket zijn er vaak wel nog enkele beschikbare afspraken. Daarnaast organiseert stad Leuven dit najaar verschillende infosessies waaronder enkelen in samenwerking met ECoOB omtrent zonnepanelen en verwarming.

Veel dank aan Dries Vleugels en Inge Pauwels voor de nuttige informatie. Denk jij nog aan een rake manier om op korte termijn de energiefactuur van huishoudens te helpen beperken? Laat het ons zeker weten via info@leuven2030.be en we nemen het mee in een vervolgartikel. We zetten onze communicatiekanalen en ons netwerk graag in waar we kunnen om onze huishoudens mee doorheen de energiecrisis te begeleiden.

* Fluvius, https://www.fluvius.be/nl/thema/meters-en-meterstanden/digitale-meter/maak-je-meter-slim

** Milieucentraal, https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-in-huis/voorkom-sluipgebruik/

*** Vlaanderen.be, https://www.vlaanderen.be/verplicht-onderhoud-van-uw-cv-installatie-centrale-verwarming

No items found.

In samenwerking met

No items found.

Gerelateerde doorbraakprojecten

No items found.

Gerelateerde acties

No items found.

Gerelateerde blogs

No items found.

Gerelateerde evenementen

No items found.