Leuven verkozen tot champion city in de bloomberg global mayors challenge 2021

24
June
2021
|
Geschreven door:

Leuven is genomineerd als een van de vijftig Champion Cities in de 2021 Global Mayors Challenge. De Global Mayors Challenge van Bloomberg Philantropies is een wereldwijde wedstrijd die de meest innovatieve en ambitieuze ideeën verzamelt die steden ontwikkelden als reactie op de coronapandemie. De vijftig Champion Cities werden verkozen uit meer dan 630 kandidaten uit 99 verschillende landen. Stad Leuven diende samen met Leuven 2030 een voorstel in en mag zich samen met onder meer steden als Londen, Parijs, New Orleans, Auckland en Kaapstad tot de finalisten van de competitie rekenen. Vijftien van de vijftig steden zullen uiteindelijk de hoofdprijs winnen. De winnaars ontvangen elk een geldprijs van 1 miljoen dollar om hun ideeën verder te verbeteren. De winnaars van de hoofdprijs worden begin 2022 bekendgemaakt.

“Het Leuvens innovatief samenwerkingsmodel en de resultaten die het oplevert gaan verder dan technologie. Samen met inwoners, organisaties, bedrijven en kennisinstellingen werken we elke dag aan een betere toekomst voor Leuven en ver daarbuiten. Voor dit innovatief bestuursmodel werden we door Europa bekroond tot Europese Innovatiehoofstad. Dat we nu ook door Bloomberg Philantropies uit meer dan 630 steden wereldwijd tot één van de vijftig Champion Cities zijn benoemd, is opnieuw een bijzonder mooie erkenning voor onze stad”, aldus burgemeester Mohamed Ridouani.

Het idee dat ons een plaats bij de vijftig Champion Cities bezorgde, is het testen van een groenewijkcontract in Kessel-Lo, een nieuwe vorm van samenwerken om sneller bij een gemeenschappelijk doel te raken.

De vijftig Champion Cities dienden ideeën in rond vier van de belangrijkste uitdagingen van de pandemie: economisch herstel en inclusieve groei, gezondheid en welzijn, klimaat en milieu en goed bestuur en gelijkheid. De stad diende haar dossier samen met Leuven 2030 in binnen het thema klimaat en milieu. “Het idee dat ons een plaats bij de vijftig Champion Cities bezorgde, ontsproot in het strategisch experiment in Kessel-Lo ”, vertelt Katrien Rycken, directeur van Leuven 2030. “In deze deelgemeente willen we het idee van een groenewijkcontract testen. Zo’n contract is een nieuwe vorm van samenwerken waarbij verschillende partijen zich verbinden tot het nemen van acties richting een gemeenschappelijk doel. In Kessel-Lo is dat een shift naar duurzame mobiliteit die hand in hand gaat met het aantrekkelijker en duurzamer maken van de buurten, straten en pleinen. Het is precies de uitgesproken gedeelde verantwoordelijkheid en de transparantie daarover die zo’n groenewijkcontract bijzonder maakt, en waarvan we verwachten dat het de beoogde veranderingen kan versnellen.”

Caption: 2021 Global mayors challenge champion cities

"Deze vijftig finalisten laten de wereld zien dat, in het licht van de enorme uitdagingen van de pandemie, steden opstaan om uitdagingen het hoofd te bieden met gedurfde, innovatieve en ambitieuze ideeën", zegt Michael R. Bloomberg, oprichter van Bloomberg LP, Bloomberg Philanthropies en 108e burgemeester van New York City. Van juni tot oktober zullen de vijftig finalisten hun ideeën verder verfijnen onder begeleiding van Bloomberg Philanthropies en haar netwerk van toonaangevende innovatie-experts. "Door deze steden de komende maanden te helpen hun ideeën uit te testen, krijgen we de kans om baanbrekende projecten en beleidskeuzes te identificeren waarmee steden herbouwd kunnen worden opdat ze sterker, gezonder, gelijker en rechtvaardiger worden”, vervolgt Michael R. Bloomberg.

“We betrekken de hele stadsgemeenschap op een structurele manier om ons te helpen grote uitdagingen aan te gaan en zo draagvlak, kennis en vertrouwen op te bouwen. Met Bloomberg willen we onze gezamenlijke aanpak naar een hoger niveau tillen. In deze polariserende tijden is het belangrijker dan ooit om op zoek te gaan naar wat ons bindt, krachten te bundelen en wereldwijd kennis met elkaar te delen. Zo nemen we ook op internationaal vlak het voortouw op weg naar een rechtvaardige, duurzame toekomst, met én voor iedereen”, besluit burgemeester Ridouani.

De Global Mayors Challenge 2021 bouwt voort op het succes van vier eerdere door Bloomberg gesponsorde Challenges in de Verenigde Staten (2013 en 2018), Europa (2014) en Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (2016). Ga voor meer informatie naar mayorschallenge.bloomberg.org en @BloombergCities op Twitter en Instagram.

Het L.E.U.V.E.N.-project is medegefinancierd door de Europese Unie

In deze publicatie wordt slechts de mening van de auteur weergegeven. De Europese Unie en de Europese Investeringsbank zijn niet aansprakelijk voor het gebruik dat eventueel wordt gemaakt van de informatie in deze publicatie.

In samenwerking met

Gerelateerde doorbraakprojecten

No items found.

Gerelateerde acties

No items found.

Gerelateerde blogs

Gerelateerde evenementen

No items found.